Uitschrijftermijn ov-kaart verlengd

19 April 2018

Studenten krijgen langer de tijd om hun ov-kaart stop te zetten na hun afstudeerdatum: tien dagen, in plaats van vijf. Dat zegt onderwijsminister Arie Slob.

De maatregelen staan in een wetswijziging rondom de studiefinanciering, die nog bij de Eerste Kamer ligt. In de wetswijziging, waar een ‘pakket aan maatregelen’ in staat om het aantal boetes terug te dringen, staat dat de uitschrijftermijn na afstuderen verhoogd wordt van vijf naar tien dagen. Er stond eerder ook een verhoging van de ov-boete in de planning, van 97 naar 150 euro per halve maand. Die plannen wil Slob aanpassen, zodat studenten die vergeten zijn hun kaart stop te zetten pas na drie maanden de hogere boete krijgen.

 
De minister reageerde dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op vragen van GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil, naar aanleiding van een radio-uitzending van Radar.

 
Het consumentenprogramma was benaderd door een mbo-studente die een boete van bijna duizend euro kreeg omdat haar opleiding haar al had uitgeschreven, terwijl ze nog stage liep en geen diploma had. Ze moest haar studiefinanciering terugbetalen, en kreeg een boete omdat ze haar ov-chipkaart niet op tijd had stopgezet. Uit verder onderzoek bleek dat zo’n 21.700 studenten per jaar hetzelfde overkomt.

 
Het probleem komt voornamelijk voor in het mbo, aldus Slob. Daar bepaalt de instelling wanneer de uitschrijving van de student plaatsvindt. Daar gaat het nog weleens mis. Op het hbo en het wo gebeurt het uitschrijven op initiatief van de student, via Studielink. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 April 2018