Studenten kennen regeling niet

Toeslag Leidse studenten met arbeidsbeperking is ?veel te laag?

19 April 2018

De studietoeslag vanuit de gemeente voor studenten met een beperkt arbeidsvermogen is veel te laag, zeggen studentenvakbond LSVb en CNV Jongeren. In Leiden is de studietoeslag bijna drie keer lager dan de norm.

Door Sebastiaan van Loosbroek Bovendien is de toeslag bij maar een heel klein deel van de doelgroep bekend. Studenten met een beperkt arbeidsvermogen die in Leiden wonen en studeren kunnen via de gemeente aanspraak maken op een studietoeslag. In Leiden is dat bedrag vastgesteld op 100 euro, terwijl dat bedrag voor 2015 landelijk was vastgesteld op 282 euro per maand.

Sinds 2015 mag iedere gemeente de hoogte zelf bepalen, wat resulteert in enorme verschillen. Wie in Amsterdam of Maastricht woont en studeert, krijgt bijvoorbeeld 212,60 euro, Nijmeegse studenten krijgen 150 euro en die in Rotterdam 186,67 euro. ‘Wij vinden het raar dat de hoogte afhankelijk is van waar je toevallig woont’, zegt Pieter ten Broeke van LSVb.

De toeslag, die is bedoeld om te compenseren voor het feit dat deze studenten meestal niet in staat zijn om naast hun studie nog bij te verdienen, wordt volgens gemeentewoordvoerder Willemijn Faber maar aan een handjevol studenten uitgekeerd. In 2017 kregen twaalf studenten de toeslag en dit jaar twintig. ‘Dat is het hoogste aantal ooit’, zegt Faber. Wie in aanmerking komt wordt landelijk vastgesteld, maar volgens Faber zijn de regels vrij beperkend en is dat de verklaring voor het lage aantal uitkeringen.

Volgens studentendecaan Marcel Melchers van Fenestra Disability Centre weten echter ‘heel weinig’ studenten van de regeling af. ‘Wij wijzen hen er wel op in gesprekken die we hebben en het staat op onze site, maar of ze vervolgens ook een aanvraag doen bij de gemeente is een tweede.’

Volgens LSVb weet ongeveer een kwart van de doelgroep van de toeslag af, waarvan maar 7 procent de toeslag daadwerkelijk aanvraagt. Melchers verklaart dat lage aantal door hun vrees dat het hun beroepskansen negatief kan beïnvloeden. ‘Ze hebben vaak de indruk dat het niet veilig is om als iemand met een beperking geregistreerd te staan, en dat toekomstige werkgevers erachter kunnen komen.’

Melchers vindt, net als LSVb en CNV, dat het bedrag in alle gemeenten gelijk moet worden getrokken én dat dit voor Leidse studenten met zeker honderd euro omhoog moet. ‘Veel studenten werken vaak uit noodzaak naast hun studie. Studenten die dat niet kunnen moeten daarin gecompenseerd worden.’ Volgens Faber is de honderd euro toeslag echter een ‘redelijke toelage die past bij de budgetten die Leiden heeft’.

Al vaker trokken LSVb en CNV Jongeren de afgelopen jaren aan de bel om de toeslag voor alle gemeenten gelijk te trekken en op te hogen. Een brandbrief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bood weinig resultaat. Nu de gemeenteraadspartijen aan het formeren zijn, hopen LSVb en CNV dat de gemeenten alsnog actie ondernemen.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 April 2018