Meer zonnepanelen voor universiteit

19 April 2018

De universiteit gaat op meerdere gebouwen zonnecollectoren plaatsen. De zonne-energie is straks slechts goed voor een half procent van het totale elektriciteitsgebruik van de universiteit.

Maar dat is al een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Nu liggen er alleen panelen op het Plexusgebouw. Die zijn goed voor 0,03 procent van het totale verbruik.

‘Hoewel deze bijdrage aan de totale energiebesparing verwaarloosbaar is, is het wel van symbolische waarde voor het milieubeleid van de universiteit’, aldus het milieuplan 2016-2020.

De nieuwe collectoren komen onder andere op het Gorlaeus, het Snellius en het Willem Einthovengebouw. ‘En ook de B-vleugel van het KOG krijgt zonnecellen’, vertelde Thomas van Beek, het hoofd facilitaire zaken van Rechten, tijdens de faculteitsraadsvergadering maandag.

Amber Hensema, adviseur milieu en arbeidshygiëne van de universiteit, gaf een presentatie over het universitaire milieubeleid aan de raad. De universiteit is vooral bezig met het compenseren van CO2- uitstoot, zo bleek.

‘Het aardgas wordt straks gecompenseerd. Dat geldt ook voor de vliegreizen. We blijven echter helaas wel stoken en vliegen. We kopen certificaten waar elders duurzame energie mee wordt opgewekt.

‘Het valt me op dat er heel veel aan compensatie wordt gedaan en naar mijn mening heel weinig aan besparen,’ zei Gijs de Koning van studentenpartij ONS. ‘En besparen zou denk ik het doel moeten zijn.’

Hensema: ‘We doen wel degelijk ook aan besparing. Dat zie je voornamelijk terug in de gebouwen, zoals het nieuwe bètacomplex. Door de toepassing van warmte- en koudeopslag kan restwarmte uit de zomer worden ingezet in de winter. Hierdoor daalt het aardgasgebruik van de universiteit flink.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 April 2018