'Het ging mis met de lolly's'

19 April 2018

Studentenpartijen voeren campagne voor de universitaire verkiezingen. ‘Met gadgets haal je studenten niet over.’

Ze stonden al om kwart over zeven ‘s ochtends in het Lipsius om de beste plek te veroveren: die aan de bar, recht tegenover de ingang waar alle studenten langslopen op weg naar de collegezaal en kantine. ‘We hebben vanochtend maar koffie gedronken met de beveiliging en de schoonmakers’, vertelt geschiedenisstudent Marlene van der Velden (LVS, 22) met een stapeltje flyers in de hand. ‘Zo vroeg in de ochtend zie je pas echt waar de faculteit op leunt.’

 
Pas rond de klok van negen uur komen de eerste studenten binnen, hét moment om ze aan hun jasje te trekken en hen over te halen te stemmen voor de faculteitsraden en de universiteitsraad. Met blauwe kauwgomballen en groene snoepkikkers in de aanslag moet het toch wel lukken, denken LVS en ONS Leiden.

 
Bij CSL zijn er geen snoepjes te bekennen. ‘Er is iets misgegaan bij het bestellen van onze oranje lolly’s’, bekent student geschiedenis Charlotte Rijsdijk (23) die een plekje in de universiteitsraad wil bemachtigen. ‘Maar studenten zijn niet over te halen met gadgets, dus we missen ze niet.’ Gelukkiger zijn ze bij CSL met hun tablets, waarmee ze studenten al lopend door de gangen kunnen laten stemmen. ‘Dat gaat veel sneller dan met laptops.’

Lijsttrekker van de universiteitsraad Hannah Borst (23) is tevreden over de voorlopige opkomst. ‘Het is dit jaar drukker, doordat de verkiezingen niet tijdens de tentamenperiode vallen.’

 
Bij ONS Leiden liggen een stuk minder flyers en partijstickers dan bij LVS en CSL. ‘Stickers zijn niet duurzaam, dat is alleen maar extra plastic afval’, verklaart student rechtsgeleerdheid Tim Martens (23), die ook strijdt voor een plek in de universiteitsraad. ‘En flyers lezen studenten toch niet, dus we stimuleren hen om naar onze site te gaan. Veel duurzamer, dat past goed bij onze boodschap.’

 
Ook in het KOG zijn de studentenpartijen druk aan het praten met langslopende studenten. ‘Veel studenten hebben geen idee wat de universiteitsraad is en waar het over gaat’, signaleert rechtenstudent Sanne van Hees (20) van LVS een beetje teleurgesteld. ‘Daar zou vanuit de opleiding best wat meer aandacht voor mogen komen.’ Ze hoopt op een zetel in de faculteitsraad, zodat ze zich kan inzetten voor online tentameninzage en een meer diverse benadering van de beroepsmogelijkheden. ‘Er wordt soms een beetje gedaan alsof je alleen maar advocaat of officier van justitie kan worden, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Er zou bijvoorbeeld meer keuzeruimte kunnen worden vrijgemaakt in het curriculum.’

 
Even verderop staat rechtenstudent Tobias Korvinus (22) van ONS Leiden. Hij hoopt vurig dit jaar in de raad te komen, om ‘studenten actief te kunnen laten zijn naast hun studie’. Hij ziet meer in een ‘bonusstelsel’ dan in een aantekening bij het niet komen opdagen bij college. ‘Bijvoorbeeld een bonuspunt als je een opdracht hebt gemaakt’, oppert Korvinus. Is dat niet een beetje schools? ‘Verplicht aanwezig zijn bij college, dat vind ik nog een heel stuk schoolser.’ SVL

.

Benieuwd naar de standpunten van de verschillende partijen? Zie hier

.

Stemmen op de studenten- en personeelspartijen kan tot donderdagmiddag 16 uur. Ga naar de website stemmen.leidenuniv.nl

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

19 April 2018