Column: Plastic hier

Alhoewel ik toch echt liever koffie drink dan erover praat, ga ik het er nog één keer over hebben. Niet over de koffie zelf eigenlijk, maar over dat bekertje dat je misschien nu zelfs wel in je hand hebt.

Ik verbaasde me er eerder al over dat een afvalbak in de UB, in het specifiek bedoeld voor ‘plastic verpakkingen, blik en drinkverpakkingen’, overspoeld was met papieren bekers. Er stond dan wel een vinkje bij ‘koffiebekers’, maar na een belletje met het bedrijf dat de kopjes produceert, was ik er uiteindelijk zeker van geworden dat deze informatie niet kon kloppen – want wat heeft een papieren kopje nou weer te zoeken tussen al dat plastic?
Het bordje komt vast nog uit de tijd dat er plastic kopjes uit de automaten floepten. Althans, zo luidde de verklaring in mijn vorige column. Daar moet ik, helaas, op terugkomen: ook de papieren koffiekopjes horen gewoon bij het plasticafval en die andere zooi.

De overstap van plastic naar papier lijkt echter lastig te rijmen met het idee dat ze uiteindelijk toch in dezelfde recyclebak eindigen, maar daar zit het ‘m dan ook juist in. Die overstap blijkt in feite niet te zijn gemaakt; er zit gewoon een plastic coating in de papieren kopjes. Best wel handig hoor, daar niet van. Ook ik waardeer het wanneer koffie gewoon netjes op z’n plek blijft en niet langzaamaan één wordt met mijn hand of de tafel.

Toch wordt dit essentiële onderdeel van het ‘papieren’ kopje een beetje vergeten – of beter gezegd, er wordt nauwelijks over gecommuniceerd. Op onze hybride koffiekopjes valt te lezen: ‘This paper cup is served to you by Maas International’, maar ik lees nergens het woord ‘plastic’. De illusie van het volledig papieren kopje mag dan leuk zijn voor het imago van Maas International en de universiteit, maar het komt recyclen niet bepaald ten goede.

Zoiets is namelijk niet alleen verwarrend voor degene die ‘m correct probeert te scheiden, bovenal leidt dergelijke framing ons af van het daadwerkelijke product: een mix tussen papier en plastic. Niet bepaald de makkelijkste samenstelling om opnieuw te gebruiken als grondstof – in tegenstelling tot bekers die volledig uit plastic bestaan.

De alternatieven zijn beperkt, maar teruggaan op die oude vertrouwde plastic bekers zou dus zelfs al een stap vooruit zijn – indien er wel bekerbuizen en dergelijken ingezet worden om correct scheiden in de hand te werken. Verder zijn zelfs composteerbare koffiebekers tegenwoordig een optie, maar helaas belanden die vaak alsnog op de grote hoop door de lange composteertijd.

Voor nu is er dus eigenlijk maar één manier om je koffiekopje volledig te recyclen. Dat doe je als volgt: plaats ‘m op het linker plateautje onder de automaat, druk op ‘koffie’ en neem een slokkie.
Recyclen is zo slecht nog niet.

 studeert wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Motiveer je antwoord

CIJFER: Naam: Studentnummer: Dit tentamen bestaat uit acht vragen en telt vier …

Achtergrond

Wetenschap

Dodekindliteratuur

Tim Vergeer (25) promoveert op emoties in theater bij de opleiding Nederlandse taal en …

Studentenleven

Rollen op Beyonc

De rollerskatedisco, enorm populair in de jaren ‘70 en ‘80, maakte afgelopen …

Nieuws

English page

Living in a shed

Forced to live in a shed, renting an Airbnb or illegal digs with a family: internationals …