'Afval scheiden is niet

Vorige week berichtte Mare dat het gescheiden afval van de universiteit op één grote hoop belandt. Duurzaamheidscommissie Green Keys Leiden plaatste op haar site een uitgebreide reactie, waarin ze oproepen om wel afval te blijven scheiden. ‘Als je met één bak extra meer informatie kan krijgen over je plastic, waarom zou je dat niet doen?'

Ariana Da Costa Gomez van Green Keys, kan je kort vertellen wat jullie reactie is?
‘Wat wij lastig vonden, was dat jullie artikel opriep dat mensen denken: fuck it, ik ga het helemaal niet meer doen. Dat het allemaal een grote schijnactie is, en dat het allemaal helemaal geen zin heeft. Dat wilden we graag voorkomen. 

‘Het afvalbeleid is inderdaad onduidelijk en frustrerend. Het grootste probleem is niet het project zelf, maar de communicatie van de universiteit. Die bakken staan er al sinds september, maar ze hebben pas op 20 februari in een hoekje van de website er iets over geschreven.’

Maar als dit in september was uitgekomen, hadden veel mensen daar toch ook vraagtekens bij gezet?
‘Dat is ook iets waar de universiteit mee struggelde. Hoe breng je het, zodat mensen er compleet achter staan?
‘Die plasticstroom is de pilot. Ze onderzoeken hoe goed het afval wordt gescheiden, en wat de kwaliteit is van het afval. Dus met die informatie kan er gekeken worden wat er in zit, en wat goed of slecht gaat. Zodat we hopelijk later tot een oplossing kunnen komen.
‘Maar het gaat ook om mensen te leren hoe je moet scheiden, en de bewustwording: wat gooi ik nou eigenlijk weg? Als je zo lang voor een bak staat, ben je echt bezig met je afval, in plaats van alles klakkeloos weg te gooien. En dat is iets waar mensen nog steeds oblivious over zijn.
‘Het feit is: niet álles wordt op een hoop gegooid. Het glas, papier en GFT wordt gewoon gescheiden.’

Waarom worden er dan niet meer glas-, papier- en GFT-bakken neergezet?
‘Ja, het klopt niet dat die bakken maar bij een paar kantines en op heel random plekken staan. Dus als je daadwerkelijk een goede pilot wil neerzetten, moet het ook in het hele gebouw gedaan worden.
‘Ik ben het ermee eens dat de uni beter kan focussen op dingen die wel goed gescheiden kunnen worden. Maar als je daarbij nog één extra bak neer kan zetten om extra informatie te krijgen over je plastic, waarom zouden ze dat niet doen?’ AK

Lees de hele reactie op de site van Green Keys Leiden

Deel dit bericht:

Voorpagina

Motiveer je antwoord

CIJFER: Naam: Studentnummer: Dit tentamen bestaat uit acht vragen en telt vier …

Achtergrond

Wetenschap

Dodekindliteratuur

Tim Vergeer (25) promoveert op emoties in theater bij de opleiding Nederlandse taal en …

Studentenleven

Rollen op Beyonc

De rollerskatedisco, enorm populair in de jaren ‘70 en ‘80, maakte afgelopen …

Nieuws

English page

Living in a shed

Forced to live in a shed, renting an Airbnb or illegal digs with a family: internationals …