Veel psychische klachten

12 April 2018

Bijna een op de vijf studenten heeft suïcidale gedachten, ooit een zelfmoordpoging gedaan, of ooit een zelfmoordpoging gepland. Een kwart is emotioneel uitgeput.

Bij een op de zeven is er sprake van ernstige angst- of depressieklachten, en negen van de tien drinken teveel.
Het gaat niet goed met de studenten, blijkt uit een onderzoek van Windesheim. Eerder publiceerde de Zwolse hogeschool al cijfers over de hoge prestatiedruk die de 3134 ondervraagde studenten ervaren (68,9 procent). De nieuwe cijfers gaan dieper in op het psychisch welzijn. Naast het verhoogde risico op zelfdoding (18,2 procent), kampen studenten met burn-outklachten (25 procent), en ernstige angst en depressie (14,4 procent). Daarnaast drinken negen van de tien studenten teveel.

 
Op de vraag: ‘ervaar je zelf psychische problemen?’ antwoordde iets minder dan vier op de tien (37,5 procent)’ja’. Hier gaat het om een breed spectrum: depressiviteit en angstklachten, maar ook het rouwen om het verlies van een dierbare en ‘niet lekker in je vel zitten’ is in deze vraag een ‘psychisch probleem’.

 
Zijn dit niet gewoon menselijke trekken? Onderzoeker Jolien Dopmeijer van Hogeschool Windesheim zegt dat je niet goed voelen wel degelijk een psychische klacht kan zijn. Ze wil uiteindelijk dat studenten gaan zien dat het soms gewoon iets moeilijks is dat je meemaakt.

 
‘Een rouwreactie is misschien een ander verhaal, maar niet lekker in je vel zitten omdat je een slechte dag hebt, is niet erg. Maar het kán een voorbode zijn van een burnout.’

 
‘De hoge percentages van depressie en suïcidaliteit worden wel gemeten met instrumenten die daar specifiek over gaan’, benadrukt ze. ‘Dat gaat absoluut niet over je niet goed voelen, of rouwen.’

 
In een vervolgonderzoek werkt de hogeschool, samen met de Vrije Universiteit en het Amsterdams Medisch Centrum, aan een speciale normering voor alcoholgebruik onder studenten, om vast te kunnen stellen wie écht risico loopt een verslaving te ontwikkelen. Dat onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd. AK

 

Heb je psychische problemen? De studentpsychologen van de Universiteit Leiden zitten in het Plexus, Kaiserstraat 25, en zijn bereikbaar op: 071 527 8026/ psychologen@sea.leidenuniv.nl. Contact opnemen met je studieadviseur kan ook.

Deel dit bericht: