Universiteit wil nieuw sportcentrum

Complex gaat 21,7 miljoen euro kosten

Het universitair sportcentrum wordt mogelijk vervangen

29 Maart 2018

De universiteit heeft grote plannen voor een nieuw universitair sportcentrum. Groter en duurzamer, met squashbanen en een klimwand.

Door Bart Braun De gemeente Leiden en de universiteit hebben grote plannen voor het BioSciencePark, waar het sportcentrum ligt. De bètafaculteit bouwt er aan een nieuwe campus, en daarnaast moeten er woningen komen voor universiteitsmedewerkers, een paar honderd studentenkamers, winkels en horeca.

Het sportcentrum heeft op dit moment ‘niet de uitstraling die past bij het voorgenomen nieuwe Entreegebied van het BioSciencePark’, zo schrijft het college van bestuur aan de universiteitsraad.

Het zou eigenlijk al eerder vervangen worden, maar in 2009 besloot de universiteit de boel nog even op te lappen. Die verbouwing vond plaats in 2012 en zou de levensduur met een jaar of tien rekken, maar gezien de huidige grondprijzen wil het college de verbouwing nu naar voren trekken. Allereerst is er nog toestemming nodig van de universiteitsraad.

Daarnaast heeft het USC, zoals bijna alles op de universiteit, eigenlijk te weinig capaciteit voor het huidige studentenaantal: het aantal gebruikers is de afgelopen vijf jaar met 50% gestegen. Ook voor het houden van tentamens zit het gebouw aan de limiet.

Het CvB wil een nieuw centrum. Van achtduizend vierkante meter, anderhalf keer zo groot als het huidige USC. Met klimwand, squashbanen, meer tentamenfaciliteiten, een beter binnenklimaat en betere energieprestaties. 

Geschatte kosten: 21,7 miljoen, maar twee derde daarvan zou opgebracht moeten worden door universitaire grond te verkopen of te verpachten voor de BSP-plannen. 

De exploitatie wordt iets duurder, maar dat streept gedeeltelijk weg tegen de lagere kosten voor de faculteiten: het is goedkoper om tentamens af te nemen op het USC dan ergens anders.

Zie ook: Geen Commentaar: 'De universiteit investeert niet in fietsenmakers, bioscopen of techno, en toch wordt in de behoefte voorzien'

Deel dit bericht: