Nieuws
Student kreeg geen credit voor ontdekking
Wetenschappelijke integriteitswaakhond LOWI heeft in 2017 veertien zaken afgehandeld. Een verzoek is ingetrokken. Vijf van de verzoeken tot behandeling gaan over de Universiteit Leiden.
donderdag 22 maart 2018

Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie. De Universiteit Leiden heeft een eigen commissie wetenschappelijke integriteit die bijvoorbeeld in mogelijke plagiaatzaken advies geeft aan het college van bestuur. Het kan zijn dat een zaak niet opgepakt wordt door deze commissie. Mogelijk is er ook ontevredenheid over het gevelde oordeel van de commissie of het daaropvolgend besluit van het college.

Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit kan dan gevraagd worden zich over de kwestie te buigen. De adviezen van het LOWI zijn niet bindend, maar in de regel worden ze opgevolgd door universiteitsbesturen.

In 2017 was er bij elf van de veertien zaken een inhoudelijke behandeling nodig, waarna er een advies is uitgebracht aan de betrokken colleges. Het is niet helder om welke Leidse zaken het gaat omdat alle adviezen zijn geanonimiseerd.

De behandelde zaken hebben onder meer betrekking op vermeend plagiaat, kritiek op de gebruikte methodologie, en het schenden van de geheimhoudingsplicht door in publicaties op websites in te gaan op een klacht.

De voorzitter van het LOWI, emeritus hoogleraar Rechten Roel Fernhout, gaat in het jaarverslag dieper in op het auteurschap van wetenschappelijke werken. De organisatie stelt dat een wetenschapper die niet heeft meegeschreven aan een artikel maar wiens ideeën en concepten wel gebruikt worden in het stuk, in bepaalde gevallen als coauteur moet worden vermeld. 

Als voorbeeld haalt Fernhout een recente LOWI-zaak aan; het rapport vermeldt niet aan welke universiteit het speelt. Een student stelt dat een hij als eerste de ontdekking heeft gedaan waarop een artikel is gebaseerd en dat hij deze ontdekking ook heeft beschreven in zijn master-thesis. Op grond van eigen onderzoek en een deskundigenadvies concludeert het LOWI dat de student weliswaar niet meegeschreven heeft aan het artikel, ‘maar uit de gegevens op de beschikbaar gestelde USB-stick blijkt dat het initiële experiment door de student is verricht.

‘De bijdrage van de student aan het artikel bestaat uit het bedenken en plannen en het uitvoeren van een eerste experiment, dat als basis voor het verdere werk heeft gediend. Hij had dan ook moeten worden genoemd als coauteur.’

Later dit jaar verschijnt er een nieuwe Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit. Het LOWI zou daarin graag een duidelijkere omschrijving willen van het auteurschap van wetenschappelijk onderzoek. VB