Kamervragen: 'Ik ging dramatisch dood'

Tom van Lieshout (20, religiewetenschappen)

Foto Taco van der Eb

Huis: Willem de Zwijgerlaan 273
Kamer: 40 m2
Huur: €250
Aantal bewoners: 1

Waarom betaal je zo weinig huur voor zo’n grote kamer?
‘Dat is heel gênant, want het is bijzonder weinig. Ik betaal officieel 400 euro, maar ik kom in aanmerking voor huurtoeslag omdat ik een eigen voordeur heb. Ik kan het zo goedkoop huren omdat ik er twee uur vrijwilligerswerk per week bij doe.’

Wat voor vrijwilligerswerk doe je?
‘Ik werk nu voor Taalontmoetingen. Zij helpen immigranten met het leren van de Nederlandse taal. Ik heb nu contact met een Eritreeër die gedeserteerd is uit het leger en naar Nederland gevlucht. Hij heeft succesvol zijn integratiecursus afgerond maar vindt het nog moeilijk om vloeiend Nederlands te praten. We wandelen en eten soms samen.

‘Ik heb ook een tijdje interviews afgenomen bij de bejaarden in de flat hiertegenover met de vraag of er iets moet veranderen. Van die ouderen die twee uur lang een verhaal vertellen over hun hele leven, dat was wel leuk.
‘Het project is bedoeld voor universitaire studenten en heet “Student in de wijk”. Het is heel onbekend – de advertentie stond ergens op de DUWO-website verstopt. Volgens mij zoeken ze nu geen nieuwe mensen meer.’

Wat staat er in je boekenkast?
‘Ik heb een enorme interesse heb in religies en de mythes daaromheen, en filosofie. Ik vind het interessant dat mensen op verschillende manieren naar de wereld kijken en er rare denkbeelden over kunnen hebben.
‘Dat heeft me ertoe aangezet een studieswitch te maken na één jaar geschiedenis naar religiewetenschappen. Ik heb boeken over islam, hindoeïsme, boeddhisme; van alles. Twee jaar geleden ben ik christen geworden.

‘Inmiddels heb ik ook een grote interesse voor theologie; daar wil ik een master in doen. Dit boek analyseert bijvoorbeeld één Bijbelboek vers voor vers met bijna een hele pagina per zin.’

Wat is dat Dungeons & Dragons-boek?
‘Dat is een role playing game. Een spelleider vertelt het verhaal, bijvoorbeeld: “Jullie zitten in een herberg en er komt een shady persoon met een ooglapje binnenlopen. Wat doe je?” Dan mag je als speler zeggen: “Ik begroet hem en bied hem een biertje aan”, of: “Ik mep hem op zijn gezicht” - wat je maar wilt. Als je iets doet wat zou kunnen misgaan, rol je een dobbelsteen om te kijken of het lukt. Het is een vrij spel: het is alsof je een videogame speelt zonder restricties.

‘Ik speelde maandenlang met een personage dat uiteindelijk op dramatische wijze doodging. Het was een liefdevolle man, die vreselijke dingen had meegemaakt. Bij een overval kreeg hij een vuurbal in zijn gezicht. Voordat hij stierf, zei hij: “Ik wil niet meer.” Hij kon al het kwaad niet meer handelen. Toen hij stierf, was ik een echt beetje in de rouw.

‘Momenteel zijn we een groep huurlingen die een ontsnapte magiër moet opsporen voor zestienduizend euro. Eén van mijn groepsgenoten is alleen zo dom geweest om een lokale drugsbaron drugs aan te bieden in ruil voor informatie, zijn rugzak met veel drugs om te gooien en te zeggen: “Kies maar”. Waarop die baron doodleuk alle drugs in beslag nam ter waarde van dertigduizend euro. Het is dus nu al een fiasco, fouten maken kan gebeuren.’

Door Daniëlle Tuk

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Tekort Rechten is goed

De faculteit Rechten komt in 2017 uit op een tekort van zes ton. Het rechtenbestuur vindt …

Rubrieken

English page

His Holiness is dead

The death of physics icon Stephen Hawking is deeply felt by the Leiden scientists who …