Goedkoop naar lege stoelen

Afrika Bambaataa treedt op 28 maart op in Gebr. De Nobel

22 Maart 2018

Met cultuurpas We Are Public kan je sinds kort ook in Leiden terecht.

Campagneleider Saskia Schrijnen: hoe werkt dat?
‘Wij zoeken voor 20 april 500 Leidenaren. Vanaf mei betalen die vijftien euro per maand, en wij zorgen voor een diverse programmering die je dan met je pas kan bezoeken. We Are Public is gestart nadat er een paar jaar terug flink op cultuur gekort werd. We dachten: dan gaan we het gewoon zelf organiseren.’

Iemand die naar ballet, of theater, of film, of pop of wat dan ook wil kijken, kan daar toch gewoon een kaartje voor kopen?
‘Ja, maar we zien dat dat maar weinig gebeurt. Je gaat vooral naar de dingen die je al kent. Met deze pas kan je op woensdagavond kijken wat er te doen is, en besluiten daar gewoon heen te gaan. Zo kom je in aanraking met dingen die je anders niet zou zien. Je kan overigens ook naar het We Are Public-aanbod in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Brabant.’

Maar als er een echte top-act komt, moet ik nog steeds een los kaartje kopen.
‘Je staat met deze pas meer in contact met de cultuur, en daardoor zie je ook het andere aanbod, bijvoorbeeld op het Get Lost-festival van komende zaterdag. Er gebeuren zoveel toffe dingen, dat willen we gewoon laten zien.’

Als ik dat twee keer per maand doe, maak ik dus “winst”. Wie betaalt het verschil?
‘Je mede-pashouders. Daarmee draaien we quitte. Alleen om het nu in Leiden op te zetten, hebben we subsidie gekregen.’

Krijgen de artiesten dan ook minder geld, als er tientallen pashouders komen?
‘Nee, we vullen alleen de lege plekken in de zaal. Dat is leuker voor de makers, en voor de podia. Die bereiken zo nieuwe mensen.’

Maar als er straks ineens tweehonderd pashouders naar Afrika Bambaataa gaan, verdient Gebr. de Nobel toch niets?
‘Allereerst gaat dat niet gebeuren, want we hebben een heel divers publiek, van 12 tot 92 jaar oud. En als het wel gebeurt, vindt De Nobel dat alleen maar tof, want dan trekken ze allemaal nieuwe mensen de zaal in.’

En als 500 leden niet lukt? Stappen de Leidse podia, bioscopen en festivals er dan weer uit?
‘Het gaat gewoon lukken!’ BB

Deel dit bericht: