Poortjes tegen scholieren

Foto: Vysotsky (CC BY-SA 4.0)

15 Maart 2018

De faculteit Rechten krijgt poortjes bij de bibliotheek in het KOG om zo de toestroom van scholieren in te dammen, bleek tijdens de faculteitsraad maandag.

De laatste jaren begonnen steeds meer scholieren gebruik te maken van de toch al drukke faculteitsbibliotheek. Studenten in de bieb troffen regelmatig examenbundels aan. De studentenpartijen in de faculteitsraad hadden dan ook aan het rechtenbestuur gevraagd om maatregelen te treffen.

‘Er komen poortjes’, vertelde Dennis Hoitink van het rechtenbestuur. ‘Dat is zeker. Er is budget van de afdeling Vastgoed voor. We zijn in overleg met verschillende partijen de plannen aan het uitwerken. Dus daar gaat nog wel wat tijd overheen.’

Naud van Doorn van studentenpartij LVS wilde weten of de poortjes tijdens tentamenperiode alleen opengesteld kunnen worden voor rechtenstudenten. ‘Heel gericht afsluiten is in principe mogelijk. We zouden tijdens tentamenperiodes scholieren die wel een bibliotheekkaart hebben kunnen weigeren. Maar dat moeten we dan wel heel goed communiceren.’

Van Doorn merkte op dat er onlangs enkele laptops waren gestolen in de bieb. ‘Wat voor actie gaat het bestuur ondernemen? Er komen natuurlijk poortjes, maar dat gaat nog een tijdje duren. Zijn er nog plannen om dit soort problemen tussentijds aan te pakken?’

Hoitink: ‘Het bericht dat er diefstal is gepleegd, heeft mij vorige week bereikt. Ook elders in het gebouw worden wel eens spullen ontvreemd. Het is shocking dat het gebeurt. Zeker als een eigen student of medewerker dader zou kunnen zijn.

‘Het valt me op dat er ongelofelijk veel dure spullen liggen in de UB waar niet op wordt gelet. Studenten gaan een kop koffie halen of naar de wc en laten hun laptop, tablet en telefoon gewoon liggen. Als je daar met een plastic tas langsloopt dan kun je in no time veel buit maken. Deels ligt de verantwoordelijk dus bij studenten zelf.
Ik ben er geen voorstander van om in de bibliotheek camera’s op te gaan hangen. We gaan er wel aandacht aan schenken in de facultaire nieuwsbrief. Overigens: de poortjes lossen deze problematiek niet helemaal op. Het zal hoogstens wat drempelverhogend werken.’

Tijdens de vergadering bleek dat er ook wel fietsen uit de rekken voor het KOG worden gestolen. ‘Ik weet ook niet heel goed wat we daar tegen kunnen doen’, zei Hoitink. ‘Als er suggesties zijn dan hoor ik dat graag.’ VB

Deel dit bericht: