Wordt het Maagdenhuis weer bezet?

8 Maart 2018

‘Wij heffen onszelf op. Het haalt niets uit en we kunnen ook niemand vinden die we met deze rotklus op willen zadelen. U wint.’ Dat schrijft De Decentralen, de grootste partij in de studentenraad van de Universiteit van Amsterdam, in een afscheidsbrief aan collegevoorzitter Geert ten Dam.

De Decentralen is in 2015 opgericht in het kielzog van de studentenprotesten en de bezetting van het Maagdenhuis en is met drie zetels de grootste partij in de studentenraad. ‘We zouden méér rechten voor student en medezeggenschap bedingen, een einde maken aan het rendementsdenken, plotse bezuinigingen op faculteiten voorkomen’, schrijft de partij. ‘De UvA zou een plek worden waar medewerkers en studenten samen het beleid zouden bepalen.’

Dat is niet erg goed gelukt, aldus De Decentralen. ‘Wat kun je als medezeggenschap nou eigenlijk bereiken? Meer rechten, ho maar. Democratisch gekozen bestuurders? No way. Studenten komen er niet aan te pas. Het enige motief om in de medezeggenschap te gaan is om alles iets minder snel achteruit te laten gaan. Wij geloven er niet meer in.’

De partij is kritisch op het universiteitsbestuur: ‘Mevrouw Ten Dam, u bent een aardige, enthousiaste en energieke collegevoorzitter, maar tegelijkertijd vertegenwoordigt u weinig anders dan een wat vriendelijker gezicht van de polderelite die de Nederlandse universiteiten zo in zijn greep heeft. In plaats van kleur te bekennen, is het steeds cover your ass en wordt er bijzonder weinig van welke aspiratie ook gerealiseerd.’

Er staat ook een waarschuwing in de brief. Volgens de partij zal het niet ‘lang duren voordat de poorten van het Maagdenhuis weer worden opengebeukt. Dat studenten en docenten de inmiddels lege bestuurskamers weer toe-eigenen.’

Ten Dam las deze zinnen als een ‘oproep tot geweld’ en dat ‘is een zwaktebod. Ik vind het niet correct,’ zei ze tegen lokale omroep AT5. ‘Ik ben het met veel punten in de brief niet eens. We hebben veel stappen gezet. Natuurlijk zijn we ook ongeduldig. We willen allemaal een solide personeelsbeleid en dat onderwijs en onderzoek in balans zijn.’ VB

Amsterdamse studentenpartij De Vrije Student heeft een brief gestuurd naar bestuursvoorzitter Ten Dam met een verzoek tot 24/7 bewaking van het Maagdenhuis. De partij zegt de dreiging zeer serieus te nemen, en noemt de uitspraak van De Decentralen 'een regelrechte oproep tot geweld'. 'Het Maagdenhuis en grote UvA-onderwijslocaties moeten dag en nacht worden beveiligd', stelt De Vrije Student.

Deel dit bericht: