Vaagheden rond studiekeuzecheck

8 Maart 2018

Studentenvakbond LSVb vindt dat universiteiten en hogescholen onvoldoende informatie geven over de studiekeuzecheck. Vaak is op de opleidingssites niet te vinden dat er een check is en wat de status van de activiteit is, blijkt uit een onderzoek dat de bond dinsdag publiceerde.

Studenten doen voor de aanvang van de opleiding een test, waarbij wordt gekeken of ze wel een goede keuze maken. De zogeheten studiekeuzecheck. Studenten hebben recht op minstens een van die checks als zij zich voor 1 mei aanmelden.

In Leiden vullen de studenten een vragenlijst in. De check moet aankomende studenten helpen een bewustere studiekeuze te maken, waardoor ze minder vaak vroegtijdig stoppen met hun studie.

Volgens de LSVb is de informatievoorziening van hogescholen en universiteiten aan studenten over hun recht op de studiekeuzecheck slecht. Dit recht wordt op slechts 33 procent van de onderzochte universitaire websites vermeld. Daarnaast informeert maar 70 procent van de opleidingspagina’s van de universiteit aankomende studenten over de wel of niet verplichte deelname aan de studiekeuzeactiviteiten. Bij hogescholen is dat zelfs minder dan de helft van de opleidingen.

Hierbij wordt vaak geen expliciet onderscheid gemaakt tussen een aanmelding voor of na 1 mei. De bond vindt het juist ‘van cruciaal belang dat opleidingen hier duidelijk en compleet over communiceren.’

Universiteiten en hogescholen geven na het doorlopen van de studiekeuzeactiviteiten een advies aan de student. ‘Slechts 16 procent van de onderzochte opleidingspagina’s vermeldt dat na het doorlopen van de studiekeuzeactiviteiten een advies van de opleiding volgt. In sommige gevallen kan dit advies bindend worden verklaard door de opleiding. Over het al dan niet bindende karakter van het advies wordt de student slechts op iets meer dan de helft van de universitaire opleidingspagina’s geïnformeerd. ‘Verbetering op dit gebied is noodzakelijk’, vindt de LSVb. VB

Deel dit bericht: