Liever barbecue

Marc de HaanLenferink en de negen (kandidaats-)raadsleden

Door Susan Wichgers ‘Ze hadden ook een papiertje voor me kunnen maken, maar zoals jullie zien is dat niet gebeurd.’ En dus gebruikt burgemeester Henri Lenferink zijn telefoon om de stellingen voor te lezen. Dinsdagavond treedt hij in een goed gevulde Marekerk op als kritische gespreksleider tijdens ‘het Leidsch Debat’, georganiseerd door Leidse studieverenigingen. Daarin gaan afgevaardigden van de negen verkiesbare partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen elkaar verbaal te lijf.

Lenferink leest de eerste stelling voor: de gemeente moet bijbouwen om het probleem van woningnood en verkamering op te lossen. Ja, vinden de meeste partijen, er moeten betaalbare, duurzame woningen worden bijgebouwd. Voor Paul Laudy (VVD) een uitgelezen kans om de campagneslogan in te zetten: ‘Iedereen zegt nu voor te zijn, maar bij concrete plannen trekken andere partijen zich steeds terug. VVD gaat het écht doen.’

CDA-lijsttrekker Joost Bleijie laat een ander geluid horen. ‘Het liefst zou ik natuurlijk iedereen naar de mond praten, net als de rest. Maar realistisch gezien is er geen plek om bij te bouwen. VVD wil een Hong Kong aan de Rijn. Het past gewoon niet. Probeer maar eens 72 mensen in een Fiat Panda te proppen.’

Verder wordt er bediscussieerd hoe de gemeente een braindrain kan tegengaan (meer banen, cultuur en woningen) en hoe de energiedoelstellingen moeten worden gehaald. Lodi van Brussel (D66) oppert een warmterotonde, waarmee het warmteoverschot van de Rotterdamse haven naar Leiden wordt gehaald om huizen te verwarmen.

‘Een slecht idee’, vindt Martine van Schaik, lijsttrekker PvdD. ‘Die warmte is immers opgewekt met fossiele brandstoffen. Een warmterotonde is alleen maar een nieuw businessmodel voor zulke bedrijven.’ Antoine Theeuwen (SP) voegt daar nog aan toe dat ook het landschap er niet fraaier op wordt.

De laatste stelling van het debat: de binnenstad moet autoluw worden. Bleijie (CDA): ‘Ja, maar met behoud van parkeerplekken. Je wil je auto bij je huis parkeren, niet in Warmond.’ VVD-lijsttrekker Laudy: ‘Voor sommige mensen, zoals mindervaliden en ouderen, is het belangrijk dat hun auto voor de deur kan staan.’

‘We moeten niet doen alsof niemand een stukje kan lopen’, vindt Marleen Damen (PvdA). Ook Walter van Peijpe van GroenLinks ziet de parkeerplekken graag verdwijnen. ‘Liever een barbecue en bierdrinkende studenten op het Rapenburg dan een Audi A8. Stel je even voor dat er een boot door het Rapenburg vaart, de Rutte III, met schipper Laudy. De fototoestellen blijven echt wel in de jaszakken, met links een Audi en rechts een foutgeparkeerde Kia Picanto.’

‘GroenLinks en PvdA zien de binnenstad voor zich als een middeleeuws schilderij, VVD roept ‘asfalt first’’, vat Pieter Krol, ChristenUnie-lijsttrekker, samen. ‘De waarheid ligt ergens in het midden. We moeten zorgen dat bestemmingsverkeer welkom blijft.’

Om de avond af te sluiten geeft Lenferink elke partij de kans om in één zin uit te leggen waarom zij een stem verdienen. VVD benadrukt nog maar eens om te ‘kiezen voor doen’, PvdD roept op om ‘je hart en passies te volgen’ en CDA probeert het met ‘Ja… Waarom niet?’.

Op 21 maart zal blijken wat Leiden kiest.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Dan maar geen promotie

In Memoires van een biograaf blikt Onno Blom terug op de tien jaar waarin hij aan zijn …

Wetenschap

Tweeten tegen cynisme

Sociale media en politiek zijn een gouden combinatie om burger en beleidsmaker bij elkaar …

Nieuws

English page

Famine as a weapon

Famine as a military strategy has made a comeback, according to British professor Alex de …