Kamervragen: 'Ik wil een uil als huisdier'

Catena-voorzitter Didier van Someren (24, Japanstudies)

Foto Marc de Haan

Huis: Hooigracht 77
Kamer: 28 m2
Aantal huisgenoten: 1
Huurprijs: € 700,- exclusief

Hoe ben je aan deze kamer gekomen?
‘Via een advertentie op internet. Ik heb best geluk gehad. Maar doordat deze kamer in een hogere prijsklasse zit, had ik dus ook niet zo veel concurrentie. Wat ik er fijn aan vind? Moeilijk om te zeggen. Eigenlijk ben ik er niet zo tevreden over, hij is duur. De douche is wel mooi, een solid anderhalve vierkante meter, maar de keuken is erg klein.’

Mooie uilenverzameling.
‘Ik ben echt een uilenliefhebber. Niet alleen om hoe ze eruit zien, maar ook als mythologisch icoon, als symbool voor wijsheid.’

Heb je een favoriet?
‘Niet echt, ik waardeer ze allemaal. Toen ik in Rome was, heb ik er ook eentje gekocht, en ik heb er een paar uit Tsjechië. Die zijn van glas, één is helaas kapot gegaan tijdens mijn verhuizing. Als het kon, zou ik een echte uil als huisdier willen. Maar dan zou ik ervoor moeten zorgen dat hij er in geen geval onder lijdt. Daarvoor moet je praktisch in het bos wonen.

En je hebt ook een kat.
‘Hij heet Rover. Eerst was hij van mijn moeder, maar ze kwam erachter dat ze niet zo’n kattenpersoon was. Of eerder, niet zo’n Rover-persoon. Jammer genoeg kan ik hem nu niet zoveel aandacht geven. Ik ben voorzitter bij Catena. Dat kost erg veel tijd, soms wel tachtig uur per week. Mijn zitzakken gebruik ik dan ook zelden, net als het handjevol games voor mijn PlayStation 3. Als mijn bestuursjaar is afgelopen en ik eindelijk weer kan gamen, is dat ding ook alweer tien jaar oud.’

Heb je meer verzamelingen?
‘Zeker, ik doe eigenlijk nooit iets weg. Ik heb een enorme berg bladmuziek. Die is deels voor mijn dirigentenopleiding, en deels voor het koor van Catena: aCatena. Ik maak daarvoor nog arrangementen. Ik speel al sinds m’n tiende piano.

‘Verder heb ik nog wat spullen uit Japan, waaronder een oorlogsvaandel van een krijgsmacht. Afgelopen zomer was er ik voor de derde keer. Tokio is een waanzinnige stad, echt next level. Er is geen plek in Nederland die dat evenaart.’

Is het altijd zo netjes?
‘De dag voor dit interview kon je hier bij de keukentafel niet lopen. Ja, ik was wel een beetje gestrest en moest flink opruimen. Ik heb eigenlijk te veel spullen voor vijfentwintig vierkante meter. En Rover verhaart veel, dus dat vult mijn kamer nog meer op.’

Heb je nog huisgenoten?
‘Er woont tegenover me een gast met wie ik een badkamer, wc, droger en wasmachine deel. Hij is de vice-fractievoorzitter van de PVV van Zuid-Holland, ik heb geen contact met hem.’

Door Monica Preller

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Dan maar geen promotie

In Memoires van een biograaf blikt Onno Blom terug op de tien jaar waarin hij aan zijn …

Wetenschap

Tweeten tegen cynisme

Sociale media en politiek zijn een gouden combinatie om burger en beleidsmaker bij elkaar …

Nieuws

English page

Famine as a weapon

Famine as a military strategy has made a comeback, according to British professor Alex de …