Geen Commentaar: Ladderen

Door Vincent Bongers Wakker worden met het gezicht vastgeplakt aan de vloer van de sociëteit, dat moet natuurlijk kunnen. Al gaat stomdronken in een frituurpan zeiken, zoals een lid van een Quintusdispuut ooit deed, mogelijk net wat te ver. Beschonken vrouwelijke studenten hebben dan weer meer de neiging om op de sociëteits-wc in slaap te allen. Ze worden dan vervolgens met de brandslang bruut gewekt.

Eenmaal thuis gaat het liederlijke leven gewoon door. Kotsend boven de pot of de wasbak hangen in huize ‘In den Braeckenden Teckel’, is bijvoorbeeld een belangrijke stap op weg naar de volwassenheid. ‘In andere huizen is nekken vertrekken, hier is braken oké’, aldus een bewoner in Mare in 2013.

Het is natuurlijk doodnormaal, en uiteraard ook traditie, om als student regelmatig ladderzat over de Breestraat te zwalken. De term blijkt zelfs uit de studentenwereld te komen. Het woord ‘ladderen’ stamt uit begin twintigste eeuw en is waarschijnlijk bedacht door Groningse studenten. Dronkenlappen die niet meer op hun benen konden staan, brachten zij op ‘eene ladder thuis’.

Kortom, zuipende studenten zijn cultureel erfgoed en ook universiteiten zijn doordrenkt met drank. In februari galmde tijdens de verjaardag van het bolwerk van de vrijheid nog het Leidse lied ‘Io Vivat’ door de Pieterskerk.
‘Deze is de vriendschapsbeker, met het medicijn tegen verdriet! Wanneer er niets meer in de beker is, laat hem dan weer opnieuw gevuld worden. Io Vivat!’

Onder veel studenten leeft zelfs het idee dat er voor hen andere maatstaven gelden wat betreft alcoholisme dan bij het gepeupel. Naar verluidt zou in het lemma van het woord ‘alcoholist’ in de Dikke van Dale zelfs een uitzondering zijn opgenomen voor studenten. Onzin, uiteraard, maar wel hardnekkige quatsch.

Eigenlijk is het dus niet eens zo heel vreemd dat een student zich onlangs in een rechtszaak op een bijzondere manier verweerde tegen het intrekken van zijn rijbewijs. De man was twee keer dronken achter het stuur gesnapt, was volgens de officier van justitie een ‘alcoholist in ruime zin’. Reden voor de rechter om het rijbewijs ongeldig te verklaren.

De student ging in beroep. Hij vond dat het Openbaar Ministerie onvoldoende rekening had gehouden met het gegeven dat er ‘onder studenten soms flink gedronken wordt en dat dit hem nog geen alcoholist maakte’.

Tevergeefs. Dat studenten veel zuipen vond de rechter ‘niet van belang’. De uitspraak bleef staan.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Dan maar geen promotie

In Memoires van een biograaf blikt Onno Blom terug op de tien jaar waarin hij aan zijn …

Wetenschap

Tweeten tegen cynisme

Sociale media en politiek zijn een gouden combinatie om burger en beleidsmaker bij elkaar …

Nieuws

English page

Famine as a weapon

Famine as a military strategy has made a comeback, according to British professor Alex de …