Einde deeltijd psychologie

8 Maart 2018

De deeltijdopleiding van psychologie gaat stoppen. Door het hoge collegegeld van een tweede studie, lopen de studentaantallen terug. Het instituutsbestuur heeft de faculteit verzocht de variant stop te zetten.

Het volgen van een tweede studie is veel duurder geworden, en dat is te merken bij de deeltijdopleiding, schrijft wetenschappelijk directeur Philip Spinhoven van psychologie. Studenten die al een diploma hebben, betalen namelijk het instellingscollegegeld, in plaats van het wettelijke collegegeld. Dat is 9500 euro, in plaats van 2006. De instroom is nu ‘minder dan 15 studenten per jaar’.

‘De afweging is of het de investering waard is’, zegt decaan Hanna Swaab tijdens de faculteitraadsvergadering, ‘Je hebt de opleiding ook op andere universiteiten. Dan moet je bedenken of je wel op al die plekken een deeltijdopleiding moet hebben’.

Als alternatief kunnen studenten met een verwant diploma via een premaster doorstromen naar een master. Anders is de opleiding ook aan de Open Universiteit te volgen. Studenten die zijn begonnen, hoeven zich geen zorgen te maken, zegt Swaab: ‘Als je eenmaal in de bachelor zit wordt er altijd een mogelijkheid gecreëerd om het af te maken zoals je bent gestart’. AK

Deel dit bericht: