?Verrek, er moet echt iets gebeuren?

Natuurkundige Sense Jan van der Molen schreef een protestlied over de aardbevingen in Groningen.

‘Slaap gerust, want Hollands zwakke kusten. Zijn met Gronings aardgasgeld versterkt. En stook het warm, geen lasten wel de lusten. Buiten ’t Noorden is er niemand die het merkt’, klinkt het, op de melodie van ‘Meneer de president’ van Boudewijn de Groot.

Bent u niet meer van de generatie van Rage Against the Machine?
‘Jawel, maar dit is zo’n iconisch lied: echt de moeder van alle Nederlandse protestliederen. Het kwam spontaan bij me op na de beving in Zeerijp. Ik dacht: ik ga nu lekker slapen, en maak me nergens druk over. Maar van kennissen weet ik dat je helemaal niet lekker je kinderen in bed stopt na zo’n beving. Die nacht schreef ik het eerste couplet.’

De videoclip staat nu online, met zang van singer-songwriter Mirjam Pattiwael.
‘Zij is mijn nicht, en komt ook uit de provincie Groningen. Zelf speel ik alleen wat lafjes gitaar in mijn vrije tijd. Ze zou het eigenlijk zingen bij een demonstratie in Groningen, maar die dag was ze ziek. Ik heb toen de tekst op Facebook gezet, zodat belangstellenden in elk geval konden lezen wat er gezongen zou zijn. Die tekst is toen zo’n tweeduizend keer gedeeld, wat best veel is. Dus zijn we er ook verder mee gegaan.’

En nu?
‘Nu is het een liedje, met een eigen muzikale interpretatie. De lokale media besteedden er al aandacht aan. Het is gericht aan de minister-president, maar eigenlijk zou iedereen die het hoort moeten denken: “Verrek, er moet echt iets gebeuren.” Bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is er heel goed opgelet dat niemand schade zou hebben aan zijn huis, en zo hoort het ook, maar wat er in Groningen gebeurt leeft voor veel mensen hier nauwelijks. Dat je zo’n oud gebied, waar zo veel mensen wonen, kapot laat gaan, dat is echt een stille ramp.’ BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Hongersnood als wapen

Hongersnood als militaire strategie is terug van weggeweest, aldus de Britse hoogleraar …

War on drugs

Drank en drugs zijn onlosmakelijk met oorlog verbonden, weet hoogleraar farmacologie …

Wetenschap

Nieuws

English page

Ancient doggy love

Archaeologist and vet Luc Janssens studied the teeth of a prehistoric puppy and …