Roken op soci

Onduidelijk of studentenverenigingen onder uitspraak rechter vallen

Door Anoushka Kloosterman
21 Februari 2018

Alle rookruimtes in de horeca moeten dicht, oordeelde het Gerechtshof in Den Haag vorige week. Maar geldt dit dan ook voor studentenverenigingen?

 Sinds 2008 mag er volgens de wet niet meer gerookt worden in openbare ruimtes. Daarom kregen horeca, maar ook studentenverenigingen, aparte rookruimtes, zodat werknemers en niet-rokers niet ongevraagd aan sigarettenrook worden blootgesteld. Onlangs besloot het Gerechtshof in Den Haag dat rookruimtes in de horeca ook niet meer mogen – tot grote ergernis van de betrokken ondernemers. Maar betekent deze uitspraak dat de rookruimtes in studentenverenigingen ook moeten verdwijnen?
.
Dat is nog niet helemaal duidelijk, melden verenigingen. ‘We weten niet precies waar we staan’, zegt Amber Clé, vicevoorzitter van SSR. ‘Er is nog niet echt een doorslaggevende wetgeving over. We zijn aan het kijken of en hoe we er precies onder vallen, met leden die een juridische achtergrond hebben.’
.
‘We weten dat er kans is op cassatie van de staat. Dus we wachten een beetje daarop’, zegt Tijmen Mulder, assessor van Catena. Cassatie betekent dat de uitspraak getoetst wordt door de Hoge Raad. Er wordt dan niet opnieuw een oordeel geveld, maar wel gekeken of de wetgeving goed is toegepast. ‘Tegelijkertijd kijken we of wij, omdat we een besloten vereniging zijn, er ook echt onder vallen, omdat ze het hebben over openbare horecagelegenheden. Wij zijn wel een horecagelegenheid, maar besloten. Dus het gaat om de verwoording hoe het in de wetgeving staat’.
.

Quintus valt niet onder de nieuwe wetgeving , zegt vicevoorzitter Marjenne Verkleij. ‘Dat komt omdat we buiten de horecawet vallen. We vallen onder de paracommerciële wetgeving van de gemeente, dus wij hoeven niet mee te doen aan dat soort nieuwe verboden’. Paracommerciële instellingen, zoals bijvoorbeeld sportverenigingen, hebben vaak wel een horecafunctie, maar dit is niet hun belangrijkste activiteit. 
.

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) doet er nog geen uitspraken over, maar is het wel aan het uitzoeken. ‘We kijken hoe de zaak zich verder ontwikkelt’, zegt vicevoorzitter Julius Itjeshorst.
.

Volgens Clean Air Nederland, de vereniging die de rechtszaak aanspande, vallen verenigingen wel degelijk onder het verbod. ‘Wat ons betreft: zodra er bier wordt verkocht of andere drankjes, heeft het een horecafunctie en valt het eronder’, zegt voorzitter Tom Voeten. ‘En mocht dit niet zo zijn, gaan we er snel voor zorgen dat het er wel onder valt. Niemand is gebaat bij onduidelijkheid. Naast de uitspraak van het Hof, gaan we bij het ministerie van VWS proberen om één lijn te trekken naar alle publieke organisaties en gebouwen, zodat daar geen misverstanden over bestaan.’
.

De brachevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schreef een brandbrief aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en wil dat de overheid in cassatie gaat. Volgende week komt Blokhuis met een besluit.
.

Tot die tijd is het verbod nog niet van kracht, zegt Voeten, die denkt dat het niet zo ver zal komen: ‘Formeel hebben partijen drie maanden om in cassatie te gaan. De staatssecretaris heeft gezegd dat hij al binnen veertien dagen met een antwoord zou komen. Dat geeft ons het vermoeden dat hij het niet zal doen. Maar dat is alleen een vermoeden’. AK

Deel dit bericht: