Nog een plan tegen werkdruk

21 Februari 2018

Er komt een nieuw plan tegen de hoge werkdruk bij Geesteswetenschappen. ‘De afgelopen drie jaar zijn er al de nodige maatregelen genomen, maar de werkdruk is helaas niet verdwenen’, lichtte bestuurslid Menno Tuurenhout afgelopen week toe in de faculteitsraadsvergadering.

Aan het aantal docenten per student kan de faculteit niet veel veranderen. ‘Dat is nu eenmaal een gegeven. We gaan vooral inzetten op zaken waar we wél wat aan kunnen doen.’ Als voorbeelden noemde Tuurenhout alvast een ‘red-tape-onderzoek naar onnodige bureaucratie’ en een kritische blik op de inrichting van het onderwijs. ‘Bij Geesteswetenschappen worden 1900 vakken per jaar gegeven. Daar gaan we niet met de botte bijl in hakken, maar we gaan wel kijken naar de wijze van organiseren.’

In de zomer van 2015 lanceerde Geesteswetenschappen al een plan om de hoge werkdruk aan te pakken, te beginnen met een survey en klankbordsessies door een extern bureau. Dat schoot verschillende medewerkers in het verkeerde keelgat. ‘We wilden ons helemaal niet opnieuw laten inventariseren, we wilden dat er nú iets zou gebeuren’, liet een medewerker destijds in Mare weten. Het faculteitsbestuur besloot daarop in te zetten op een aantal zogenaamde quick wins. Voor collegejaar 2016-2017 werd vervolgens een tienpuntenplan Werkdruk opgesteld, waarvoor vier ton werd uitgetrokken.

Maar daarmee is de werkdruk dus nog lang niet overal verdwenen. Het tienpuntenplan had overigens ‘best wat effecten’, laat Tuurenhout deze week per e-mail weten. ‘Een succesvol voorbeeld is het financieren van driemaandelijkse sabbaticals voor wetenschappers om onderzoekssubsidieaanvragen te kunnen schrijven.’ Het aantal aanvragen is van 49 naar 62 gestegen. Ook wijst hij op een coachingprogramma voor beginnende hoogleraren dat binnenkort start. ‘Ze worden begeleid bij de verzoeken waar je ja tegen zegt en waar je nee tegen zegt, zodat je een goede afweging kunt maken.’

Over het nieuwe plan wilde hij nog niet meer kwijt dan tijdens de raadsvergadering, omdat de universiteit momenteel, ‘in goed overleg met de bonden’, werkt aan een plan van aanpak. ‘Daar sluit de faculteit natuurlijk bij aan. Wordt vervolgd.’ MVW

Deel dit bericht: