'Het is hier een zooitje'

Buurtbewoners keren zich tegen nog meer studentenkamers

Marleen van Wesel
21 Februari 2018

Bewoners van de wijk Transvaal zijn de overlast door verkamering zat. Ze vinden dat de universiteit de toestroom van studenten op moet vangen.

Sinds september moeten Leidse huisbazen aan strengere beleidsregels voldoen voor een onttrekkingsvergunning, om een woning opgedeeld in kamers te verhuren. In 2011 waren de regels juist versoepeld. Transvaal is een wijk waar sindsdien de verkamering en daarmee ook de overlast flink is toegenomen. De nieuwe regels helpen niet bepaald. ‘Het gaat gewoon door’, zegt bewoner Eric van ’t Groenewout. Hij schat in dat er de afgelopen jaren zeker 150 panden in zijn buurt zijn verkamerd. ‘Veel huizen bestaan uit een beneden- en een bovenwoning. Sommige mensen hebben nu ineens zes kamerbewoners boven zich. En geluidsisolatie wordt niet aangebracht.’
 

‘Het zijn woningen uit 1910 met houten vloeren’, zegt Pascal Groen, die in zo’n benedenwoning woont. ‘De woning boven mij is sinds 2015 verkamerd. Vroeger kwam er ook weleens bezoek, waarbij je elke voetstap en lach hoorde. Op zich niet zo’n probleem, maar nu is dat elke dag het geval.’
 

‘Vroeger was het hier super’, zegt Miep Spierenburg, die in Transvaal geboren is. ‘Ik woon er al 77 en een half jaar. Hier aan de ene kant en aan de andere kant, en in het huis daarnaast, daar zijn allemaal studenten komen wonen. Ze donderen hun fiets óveral neer en zijn zó luidruchtig, tot ’s avonds na twaalf uur. Het is een zooitje geworden.’
 

De bewoners benadrukken niets tegen studenten te hebben, maar hier is de wijk niet op berekend. ‘Als ze allemaal bij elkaar zouden wonen in een studentenflat zou het anders zijn, maar hier is het veel te gehorig voor zoveel bewoners’, zegt Spierenburg. ‘Vroeger, toen mijn dochters nog thuis woonden, waren we ook met z’n vieren. Maar boven sliepen we. Nu is elke kamer iemands woonkamer. Als ik op bed lig, hoor ik ze vlak naast me.’
 

‘Gezinnen leiden nu eenmaal andere levens dan studenten of werkende jongeren. Dat is niemand te verwijten, maar het loopt hier uit de hand’, zegt bewoner Petra Hoogeveen.
 

‘De bouw van grote campussen voor studenten zou de enige oplossing zijn die meer inhoudt dan een druppel op een gloeiende plaat, gezien het kamertekort in Leiden’, denkt Van ’t Groenewout. Hij vindt dat de universiteit meer verantwoordelijkheid moet nemen. ‘In Den Haag bieden ze studenten van het Leiden University College een kamer, maar hier laten ze het aan de pandjesbazen over’, zegt hij. ‘Intussen klopt de politiek zich op de borst, omdat studenten van de situatie zouden profiteren. Maar in een grote campus zouden zij tenminste normale huurprijzen betalen. Nu verdwijnt het geld van het sociaal leenstelsel eigenlijk in de zakken van pandjesbazen.’
 

Door een recente PvdA-motie worden de kosten voor een onttrekkingsvergunning in Leiden verhoogd van 207 euro naar het niveau van andere studentensteden, zoals Nijmegen (800 euro) en Utrecht (1176). ‘Maar met een huurverhoging heeft een huisbaas het er nog altijd zo uit’, zegt Van ’t Groenewout.

De gemeente heeft intussen wel een proef gehouden met extra controles in negen verkamerde huizen, naar brandveiligheid, staat van onderhoud en de huurprijs. Momenteel worden de resultaten geanalyseerd.

Deel dit bericht: