Coderen kun je leren

Foto Taco van der Eb‘Meer vrouwen in de IT zou geen doel op zich moeten zijn.’

Door Monica Preller ‘Meisjes kiezen minder snel voor ICT dan jongens. Maar ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn als meer vrouwen een opleiding kiezen waarbij je moet programmeren’, aldus de 23-jarige Kimberley Aarts (ICT and business).

Aan een tiental tafels in een lichte ruimte in het hippe zalencomplex Nieuwe Energie, gevestigd in de voormalige textielfabriek Clos & Leembruggen, zitten dertig deelnemers aan de workshop Rails Girls gebogen over hun pc’s en MacBooks. De workshop van anderhalve dag is georganiseerd om vrouwen kennis te laten maken met computertechnologie.

‘Ik dacht eerst, kan ik dit wel? Straks geven ze je zó’n guide en dan moet je het maar uitzoeken’, zegt de 19-jarige Janice Oomen (psychologie). ‘Maar je krijgt heel veel begeleiding en de coaches zijn erg aardig. En het lukt me goed om de code te schrijven.’ Ook studiegenote en Cateniaan Christy Bakker (20, psychologie en politicologie) valt het alleszins mee. ‘Programmeren gaat me eigenlijk een stuk makkelijker af dan ik dacht. Er zijn veel begeleiders die je kunnen helpen. En de handleiding voor de programmeertaal, Ruby on Rails, is snel te begrijpen.’

‘Er bestaat een beeld dat programmeren niet iets is voor vrouwen’, vertelt initiatiefnemer, Leidse alumna en communicatieadviseur Karin Hendrikse. ‘Terwijl gebruikers van websites, software en hardware echt niet alleen mannen zijn. Daarom denk ik dat het goed is als teams die dat nu ontwikkelen ook diverser zijn.’

Zelf nam ze tijdens haar opleiding ook deel aan Rails Girls-workshops. ‘Ik wilde ook zoiets in Leiden organiseren. Gelukkig konden mijn verenigingsgenootjes van Prometheus, Emily Klerks en Lianne Heslinga, me helpen.’ Klerks: ‘Meer vrouwen in de IT zou geen doel op zich moeten zijn. Maar door deze workshop te organiseren hopen we dat vrouwen zich minder geïntimideerd voelen, en dat ze merken dat het ook tot de mogelijkheden behoort.’

Bakker denkt niet dat ze na haar opleiding in de IT wil werken. ‘Ik zou programmeren vooral leuk vinden als hobby. Als je iemand inhuurt om een applicatie te maken, is het wel handig als je er dan zelf wat over weet.’
Oomen weet het nog niet. ‘Ik wil hier niet mijn baan van maken. Misschien wil ik het wel combineren met mijn studie. Je hebt bijvoorbeeld gezondheidsapps. Die zouden mensen moeten stimuleren om gezonder te leven. Met een achtergrond in psychologie kan ik dan beter onderzoeken hoe dat wordt gedaan.’

Hoewel de workshop voor vrouwen is georganiseerd lopen er veel mannen rond: als coach welteverstaan. ‘Nu zijn veel programmeurs man’, geeft Leids alumnus en softwareontwikkelaar Jasper Bosman toe. ‘Een gezonde balans zou mooi zijn. Mijn vriendin, die een PhD doet, heeft het er wel eens over dat mensen denken dat je minder kunt omdat je een vrouw bent. En dat er toch nog wordt gediscrimineerd. Ik heb dat zelf niet direct in de gaten, ik weet ook niet hoe het is om een vrouw te zijn. Door hier coach te zijn kan ik toch weer een beetje helpen.’

Aarts knikt. ‘Meestal komen er weinig vrouwen naar programmeerevenementen. Maar als je een IT-studie doet is het toch handig. Ik schrijf mijn scriptie over gezichtsherkennende algoritmes, ik vind innovatie in informatica heel interessant. Op zo’n dag kom ik dan misschien weer op nieuwe ideeën.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Hongersnood als wapen

Hongersnood als militaire strategie is terug van weggeweest, aldus de Britse hoogleraar …

War on drugs

Drank en drugs zijn onlosmakelijk met oorlog verbonden, weet hoogleraar farmacologie …

Wetenschap

Nieuws

English page

Ancient doggy love

Archaeologist and vet Luc Janssens studied the teeth of a prehistoric puppy and …