'We moeten elkaar kunnen verstaan'

15 Februari 2018

De Technische Universiteit van Eindhoven is in 2020 helemaal Engelstalig, meldt het college van bestuur. ‘De wereld van ingenieurs is Engels’.

Bijna alle opleidingen van de TU/e zijn al Engelstalig (op één na), en vanaf 2020 zal het Engels ook de voertaal buiten de collegezalen zijn. Het bestuur wil voorkomen dat buitenlanders zich buitengesloten voelen, en de positie van studenten op de arbeidsmarkt verbeteren.

‘Dertig procent van onze wetenschappelijke staf en zestig procent van onze onderzoekers komt uit het buitenland’ zegt vicevoorzitter Jo van Ham in het Eindhovens Dagblad. ‘Bij de studenten ligt dat op vijftien procent. En we verwachten een verdere groei de komende jaren. Om voor iedereen toegankelijk te zijn en niemand uit te sluiten moeten we elkaar in ieder geval kunnen verstaan.’

Het principe achter het taalbeleid is ‘Nederlands als het kan, Engels als het moet’. In vergaderingen en daarbuiten spreekt men dus in principe Engels, en alleen Nederlands als iedereen dit kan verstaan.

Van Ham: ‘Als je alleen met Nederlanders bent, ga je natuurlijk geen Engels spreken. Maar alle schriftelijke communicatie is vanaf 2020 in het Engels.’

Tijdens de universiteitsraad maandag in Leiden werd ook gesproken over het Engels. Aanleiding was een rondvraag van studentenpartij ONS over de diesrede van rector magnificus Karen Maex van de Universiteit van Amsterdam.

Maex pleitte in haar toespraak voor een rem op de groei van het aantal internationale studenten. Zij voorziet namelijk problemen, waaronder een te sterke verengelsing.

De Leidse vice-rector magnificus Hester Bijl ging in op de verengelsing van opleidingen. ‘Onze strategie is vooralsnog: de masters in het Engels, tenzij…. En de bachelors in het Nederlands, tenzij. Bijna al onze bachelors zijn ook in het Nederlands’, zei Bijl.

‘Behalve nieuwe bachelors met een sterk internationaal perspectief. International studies is bijvoorbeeld Engelstalig. Als je de Universiteit Leiden vergelijkt met andere universiteiten, dan zijn we een van de minst internationale instellingen. Zeker aan de bachelorkant. Ik maak me daar ook wel eens zorgen over: lopen we niet achter?’ VB/AK

Deel dit bericht: