'Dwangarbeiders uit Noord-Korea bouwden Nederlandse schepen'

Rapport beschrijft erbarmelijke omstandigheden

6 Februari 2018

Tientallen schepen van grote Nederlandse bedrijven zijn gebouwd door Noord-Koreaanse arbeiders. Dat gebeurde onder erbarmelijke omstandigheden, soms onder toeziend oog van Nederlands personeel.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van de Universiteit Leiden, onder wie hoogleraar Koreastudies Remco Breuker, dat vandaag is verschenen. Ze ontvingen ruw beeldmateriaal van journalisten die onderzoek doen naar Noord-Koreaanse arbeid voor de documentaire Dollar Heroes, die vandaag verschijnt.

De Noord-Koreanen ontvangen ‘slechts een fractie van hun salaris, als ze al iets krijgen’ en moeten ‘excessief overwerken’. Daarnaast krijgen ze maar eens per maand vrij en geen vakantiedagen. Ook mogen ze niet zelf kiezen waar ze wonen- ze wonen op de scheepswerf zelf.

Als ze proberen zich via een vakbond te organiseren, worden ze ontslagen. Ze draaien lange diensten, en zijn dagen, nachten en weekenden beschikbaar. En als ze niet hard werken, loopt hun familie in Noord-Korea gevaar, schrijven de onderzoekers.

De Nederlandse bedrijven waarover het gaat zijn onder meer baggerbedrijf Boskalis, Bodewes en Van Oord. Ze lieten schepen bouwen bij Partner Shipyard, in het Poolse Szczecin, waar gebruik wordt gemaakt van Noord-Koreaanse arbeidskrachten.

Het gaat om zeker 36 schepen, meldt het rapport: ‘Er staan 43 schepen op de website, en minstens 36 daarvan werden gebouwd voor Nederlandse scheepswerven en/of eindgebruikers.’

Vanmiddag wordt het rapport, samen met beelden van Dollar Heroes gepresenteerd. AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Februari 2018