Verover een promotieplek

1 Februari 2018

De rechtenfaculteit komt met een nieuw programma waarin masterstudenten zich kunnen voorbereiden op een promotieplek. En die PhD hoeft helemaal niet in Leiden te zijn.

De faculteit Rechten is bezig met ontwikkelen van een traject voor studenten en medewerkers die geïnteresseerd zijn in een academische carrière. ‘We gaan mensen helpen om een voorstel voor te bereiden waar zij een promotieplek mee kunnen veroveren’, zei Larissa van den Herik, de portefeuillehouder onderzoek van het rechtenbestuur, maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering. ‘Het gaat om een programma voor reguliere masterstudenten, maar het is ook bedoeld voor medewerkers die hier gestudeerd hebben en die bijvoorbeeld een onderwijsaanstelling voor een jaar krijgen aan de faculteit.’

Opvallend is dat de begeleiding niet per se is gericht op het verkrijgen van een promotieplek aan de universiteit Leiden. ‘Het kan ook een positie elders zijn,’ aldus decaan Joanne van der Leun.

Personeelsraadslid Gert Jan Geertjes zag wat dat betreft nog wel een punt van aandacht: ‘Het is lastig als je instituten laat beslissen over instromers in zo’n programma. Die hebben belang bij een goede aanwas, goede aio’s, voor hun eigen instituut. Als er twee prima kandidaten zijn, dan is de verleiding groot om diegene te kiezen die het dichtst ligt bij de kennis van het eigen instituut.

Van den Herik vond dat de instituten in staat moeten zijn om het eigenbelang te overstijgen. ‘We moeten in het belang van de student denken. We zeggen top te zijn in Leiden. Als we dat ook echt zijn, dan durf je dit te doen. De reflex is dat je toppers graag wil behouden. Maar dat is niet de juiste reflex. Dat universiteiten dit mogelijk maken moet de sfeer in de hele wetenschappelijke wereld zijn.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Februari 2018