Een consult via WhatsApp

Frutti di Mare

Marleen van Wesel

‘Wij zijn er voor de lichtere problemen. Als je nerveus bent voor een sollicitatie of gedoe hebt in je relatie, en het daar gewoon even over wil hebben’, zegt Manon Kaptein (23). Een paar maanden geleden studeerde ze af bij de master child and adolescent psychology aan de Universiteit Leiden. Ze zoekt nog een baan. Intussen heeft ze zich aangesloten bij Talk Buddies: een groep bijna en net afgestudeerde psychologen, voor hulp bij lichte psychische klachten, via WhatsApp. Vooralsnog hoeft ze niet tijdens elke dienst in actie te komen. ‘Maar als iemand contact zoekt, sluit ik mezelf meteen op, op mijn kamer, om me volledig op het gesprek te focussen.’

Het platform is opgericht door Selim Nuijten (30). Zelf heeft hij geen achtergrond in de psychologie, hij is afgestudeerd aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. ‘In mijn omgeving zag ik mensen die bij een psycholoog liepen, met wie ze geen klik hadden’, vertelt hij. ‘Intussen zag ik ook dat afgestudeerde psychologen moeilijk aan de bak komen. Ik vind het leuk om oplossingen te vinden, dus ik dacht: misschien kan ik dat wel combineren.’

Kathleen Ramalho (32) is ook een van de Talk Buddies. ‘Ik was met psychologie gestart aan de Universiteit Leiden, maar op een gegeven moment ben ik gaan reizen. Inmiddels heb ik mijn studie naast een fulltime baan weer opgepakt, aan de Open Universiteit.’ Ze is nu bezig met haar scriptie. ‘Via Talk Buddies kan ik alvast wat ervaring opdoen in deze richting.’

Na een gratis kennismaking kost een consult twintig euro per uur. Een stuk minder dan het gemiddelde uurtarief van een psycholoog: zo’n zeventig euro. ‘Betalen gaat gewoon via iDEAL’, vertelt Nuijten. ‘Het idee is om het zo simpel mogelijk te houden.’

‘WhatsApp maakt het laagdrempelig om een gesprek te beginnen’, ervaart Ramalho. ‘En als mensen toch liever willen bellen, kan dat ook via WhatsApp.’

Kaptein mist het rechtstreekse contact overigens wel. ‘Soms moet ik wel wat explicieter doorvragen: en hoe voel je je daarbij? Aan de telefoon merk je dat nog een beetje aan iemands stem. Ik vraag ook altijd wat mensen van mij verwachten. Alleen luisteren, of ook meedenken?’

‘De ene cliënt wil vooral veel weten over de psychologische achtergrond van z’n problemen, de ander wil gewoon z’n hart luchten’, zegt Ramalho. ‘Elk gesprek is superanders.’

‘Als iemand echt in een heftige depressie zit of kampt met een serieus trauma, verwijzen we mensen door’, zegt Nuijten.

Een keer merkte Kaptein dat er wat serieuze somberheid doorschemerde. ‘Toen heb ik wel geadviseerd om naar de huisarts te stappen, als die somberheid aanhield. Verder kan ik natuurlijk niet zeggen wat iemand moet doen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander juist niet.’

Ramalho probeert mensen altijd wat handvatten mee te geven. ‘Oefeningen om te werken aan een laag zelfbeeld, bijvoorbeeld. En iemand die één keer een paniekaanval had gehad, vroeg zich af waarom hij het eigenlijk eng vond om naar diezelfde plek terug te gaan. Toen hij dat wat beter begreep, kon hij er beter mee omgaan.’

Momenteel zijn er zeven Talk Buddies. ‘Het hangt ervan af hoe het allemaal gaat lopen, maar psychologiestudenten kunnen altijd een berichtje sturen’, zegt Nuijten. ‘Het liefst zou ik uiteindelijk een database maken, zodat iedereen kan kiezen uit heel veel verschillende mensen. Die klik is namelijk belangrijk.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Bang voor de Brexit

Hoe bereiden Leidse wetenschappers zich voor op de naderende Brexit? Mare maakte een …

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Maffia wordt Mario

Een Maffia-themafeest van studievereniging De Leidsche Flesch schoot in het verkeerde …

English page

Dancing at the museum

The revamped Museum Boerhaave has ditched its chronological display. "Before, by the time …