Studenten betalen teveel

25 Januari 2018

Op haast driekwart van de universiteiten en hogescholen moeten studenten betalen voor verplichte excursies, licenties en laptops, schreef NRC Handelsblad afgelopen weekend. Dat mag niet, volgens de Wet op het hoger onderwijs.

Er zijn wel wat uitzonderingen, in specifieke gevallen, die dan duidelijk gespecificeerd moeten zijn. Verder mogen extra kosten, naast het collegegeld, alleen gevraagd worden als er ook een kosteloos alternatief wordt aangeboden. Volgens een inventarisatie van NRC is zo’n alternatief er lang niet altijd, of het is niet bekend.

Het zijn geen nieuwe regels. De Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg brengen ze al jaren onder de aandacht. Ook de vorige onderwijsminister, Jet Bussemaker, wees onderwijsinstellingen erop. Het ISO stuurde haar al eens een klachteninventarisatie. 343 klachten zijn nu door de Onderwijsinspectie onderzocht, die er slechts acht gegrond verklaarde.

‘Vaak ontbrak een gratis alternatief voor een verplicht onderdeel van het programma, of was de voorlichting daarover beneden de maat’, staat in een vrijdag gepubliceerde analyse.

En nu? ‘Back to business as usual’, aldus een inspectiewoordvoerder tegen NRC. Ook Bussemakers opvolger Ingrid van Engelshoven lijkt verder niets van plan. MVW

Zie ook: Geen commentaar: bevoorrechte boeken

Deel dit bericht: