Nieuws
Nominaal is niet normaal
Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Erasmus Universiteit voor de rechter. Propedeusestudenten moeten in Rotterdam in hun eerste jaar alle zestig punten halen. Dat beleid is veel te streng en bovendien in strijd met de wet, vindt het bureau.
donderdag 18 januari 2018

In het collegejaar 2014-2015 voerde, nadat er door verschillende opleidingen mee was geëxperimenteerd, de Erasmus Universiteit het Nominaal-is-normaal-beleid in. Dat hield onder andere in dat studenten in hun eerste jaar te maken krijgen met een bindend studieadvies van zestig punten. In Leiden is dat 45 punten.

De strenge eisen hadden volgens het LSR tot gevolg dat 35,7 procent van de studenten in 2016 met hun studie stopten, aldus de Volkskrant. Nu spant het bureau samen met een student die 15 punten tekort kwam een zaak aan tegen het Erasmus bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. De universiteit betreurt de stap van het bureau.

In 2015 stapte een rechtenstudent al naar de rechter om uitsluiting door nominaal-is-normaal aan te vechten. De rechter liet toen weten grote twijfels te hebben over de regeling. Die zaak werd toen echter door de universiteit geschikt en de student kon verder met zijn opleiding. Ook eerdere zaken liepen uit op een schikking.

De zaak dient in februari bij het College. VB