Geen animo voor studieplekken

Extra zalen blijven vrijwel leeg, kosten: 11 duizend euro

18 Januari 2018

Extra studieplekken tijdens tentamenperiodes worden slechts beperkt gebruikt. Van de 873 gecreëerde plekken in de weken 42 tot 45 was de bezettingsgraad slechts 8 procent.

Dat staat in de memo ‘Resultaten van extra studieplekken tijdens tentamenperioden’ van de Universiteit Leiden.
Hoewel de UB uitpuilt tijdens tentamenperiodes, worden vooral studieplekken in zalen waarin normaal onderwijs gegeven wordt, nauwelijks gevonden. Van de extra openstelling van de Gorlaeus-onderwijsschotel heeft zelfs geen enkele student in de onderzochte periode gebruikgemaakt. Verruimde opening van bijvoorbeeld het Juridisch Café en de bieb in het KOG werd wél benut, bleek uit tellingen en wifi-metingen.

ONS-studentraadslid Yves Haverkamp denkt dat studenten niet specifiek behoefte hebben aan een café. ‘Maar wel aan een locatie in de buurt van de UB’, zei hij bij de bespreking van de memo tijdens de laatste faculteitsraadsvergadering van geesteswetenschappen.

‘Misschien bleven veel plekken toch leeg, omdat mensen er niet van wisten’, denkt Schelte van Deventer van studentenpartij LVS.

‘Misschien helpt bij zo’n onderwijszaal een blaadje op de deur’, stelt Esther van Landeghem (ONS) nog voor. ‘Anders denk je dat er een college gaande is.’

Er was een speciale pagina ingericht op de universiteitswebsite, social media-kanalen van de faculteiten werden ingezet en er was geïnvesteerd in onder meer beachvlaggen, makelaarsborden en voetstappen op de grond richting de extra plekken.

In totaal is er volgens de memo ruim 11 duizend euro aan extra kosten gemaakt voor de extra studieplekken. Bijna de helft is overigens herbruikbaar, bijvoorbeeld de beachvlaggen en ook stekkerblokken. De rest ging naar de ruimere openstelling, bijvoorbeeld naar personeelskosten.

Het beperkte effect weegt volgens het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) niet op tegen het extra werk dat het opleverde. Voor het vrijroosteren van studiezalen moesten bijvoorbeeld vijfhonderd boekingen handmatig veranderd worden. Bovendien was er maatwerk nodig, omdat de tentamenperiodes van de verschillende faculteiten niet synchroon lopen.

Op een aantal plekken waar het wel werkte, zijn de ruimere openingstijden tijdens tentamens in december en januari wel voortgezet. Het Pieter de La Court-gebouw, ook het café, is de komende twee weekends nog extra geopend.

Door Marleen van Wesel

.

Zie ook: Waarom zit hier niemand?

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Januari 2018