Wetenschap
Depressie-dieet
donderdag 18 januari 2018

Depressief zijn is - per definitie - ellendig. We weten uit de wetenschappelijke vakliteratuur dat er een verband lijkt te zijn tussen iemands eetpatroon en depressiviteit. Dat geeft hoop: wellicht dat je je depressie kan voorkomen of zelfs genezen door beter te eten.

Het probleem is echter dat oorzaak en gevolg hier door elkaar liggen. Als je depri bent, ga je net wat minder enthousiast een knolselderij schillen. En als je van ongezond eten somberder wordt, komt dat dan door dat eten of doordat je dik wordt van dat eten? De wetenschappelijke vakliteratuur geeft bovendien zelden of nooit een sluitend antwoord op vragen die over eten gaan. Studies spreken elkaar tegen, zo ook in deze kwestie. En zelfs als studies het eens zijn, laten ze zich niet altijd eenvoudig vergelijken: de één definieert depressie als het gebruik van antidepressiva, de ander legt een vragenlijstje voor.

De Leidse psychologen Marc Molendijk en Willem van der Does doken samen met drie Spaanse onderzoekers die vakliteratuur in, en schreven een overzichtsartikel in het Journal of Affective Disorders.

Conclusie: het zou inderdaad goed kunnen dat gezonder eten helpt tegen depressies. Een beetje. Hun beste schatting is dat als 47 fastfoodvreters overschakelen op een kneitergezond eetpatroon met vette vis, groente en ongeraffineerde koolhydraten, dat één geval van depressie voorkomt. Dat klinkt niet heel indrukwekkend, maar er worden best wat medicijnen voorgeschreven die het ongeveer even goed doen, en gezond eten heeft ook positieve effecten op andere zaken dan alleen depressie. Wat de auteurs betreft wordt het in elk geval hoog tijd voor grootschalig experimenteel onderzoek naar dieet en depressie.

Zie ook: Gezonder menu voor een beter brein'Gezonder eten is een van de dingen die heeft bijgedragen aan mijn herstel.'