Waarheid

Column

Waarheid struint langs het Rapenburg met zijn ziel onder zijn arm. Hij is er ziek van dat het complexe wezen dat hij is, keer op keer wordt vereenvoudigd tot een paar keuzes. ‘Ik ben meer dan dat’, mompelt hij, terwijl hij over de kade gluurt naar zijn eigen weerspiegeling. Het water is stil genoeg om Waarheid te laten vergeten dat het in werkelijkheid een reflectie is die hij nu waarneemt, alhoewel het toch écht lijkt alsof hijzelf en de wolken boven hem erin zitten.

Hij komt weer bij zinnen na de realisatie dat zijn kleren niet nat zijn. Hij heeft wel wat beters te doen dan zijn eigen spiegelbeeld te inspecteren en besluit om de bieb in te duiken. Het zit er vol met mensen die ofwel op een boek, ofwel op een scherm gefixeerd zijn. Allemaal zoeken ze waarheid, maar niemand lijkt geïnteresseerd in Waarheid.

Oké, hij mag dan niet moeders mooiste zijn, maar hij volgt wel altijd het stijladvies van zijn jeugdvriend Ockham op: netjes gladscheren. Na een urenlange staarwedstrijd met zijn studieboeken geeft Waarheid zich gewonnen. Er zitten nu wel genoeg feitjes in dat koppie voor het meerkeuze-tentamen van morgen. ‘Oh shit’, schiet hem opeens te binnen terwijl hij zijn spullen inpakt. ‘Ik had met Proza afgesproken bij de bios.’

De twee ontmoetten elkaar anderhalve week geleden, in een bruin café. Ook al hadden hun paden elkaar nog nooit gekruist, hun eerste oogcontact deed niet onder voor dat van oude bekenden. De rest van de avond vertelde Proza allerlei verhalen die Waarheid z’n ogen alleen maar groter maakten en op zijn beurt gebruikte hij grapjes om kuiltjes in haar wangen te graven.

Een kwartier te laat aangekomen spot Waarheid haar onder het afdak van de Lido. Het lijkt haar niet veel uit te maken. Nog voor ze een woord wisselen over het missen van de film, stelt Proza voor om naar haar huis te gaan.

Nog even schieten er drie andere opties door Waarheid z’n hoofd. ‘Ach, ik moet wel’, denkt hij. ‘Is goed’, zegt hij, ‘meerkeuze is voor morgen.’

Mattijn de Groot is student wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ho! Ho! Ho!

Ho! Ho! Ho! Hier is het kerstnummer van Mare , een editie vol sneeuw- en ijspret (lees 'm …

Achtergrond

Komt die piek nog?

Rechtenstudent en topschaatser Lisa van der Geest (23) won in 2017 zowel de eerste …

Communistisch koken

In zijn bekroonde masterscriptie legt geschiedenisstudent Olav Hofland uit hoe Russen van …

Middeleeuwse masterchef

Wie met kerst echt nostalgisch wil koken kan terecht bij archeoloog Joanita Vroom. Zij …

Wetenschap

Weg uit de slangenkuil

Mare kijkt terug op een jaar vol genderdiscussie en nieuws over slechte werksfeer …

Iemand moet het zeggen

De Leidse hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap Paul Cliteur geldt als de …

Studentenleven

Nieuws

Geen Meatless Monday

Het Green Office van de universiteit en personeelspartij FNV Overheid willen graag een …

Rubrieken

English page