Onenigheid over angstcultuur

Raad wil breed onderzoek naar werksfeer, college weigert

Vincent Bongers
14 December 2017

De universiteitsraad heeft felle kritiek op het college van bestuur over de gang van zaken rond de misstanden bij het Leiden Institute for Area Studies (LIAS).

Op het instituut heerst een cultuur van angst, intimidatie, wantrouwen en onveiligheid, berichtte Mare vorige week.
 

‘Een heel vervelende situatie, waar we verder niets over in de publiciteit zeggen’, zei rector magnificus Carel Stolker maandag tijdens de universiteitsraad. ‘Het gaat namelijk over personen, die inderdaad niet goed met elkaar kunnen omgaan. We moeten zorgen dat de mensen er onderling uitkomen.’
 

De raad vond die reactie te mager. ‘Ik spreek namens de medewerkersfracties en studentenpartij ONS en dit is voor ons niet genoeg’, aldus Bart van der Steen van FNV Overheid. ‘We zijn heel erg geschrokken van het nieuws over LIAS. We zijn heel erg kwaad dat we weer in de krant moeten lezen dat er iets grondig misgaat.Sterker nog: ‘er zijn eerder van onze kant signalen gekomen richting het college dat er dingen mis waren. Daar hebben we niets meer over gehoord. Nu lezen we dus dat er maatregelen zijn genomen. We willen geïnformeerd worden over deze kwestie, en mogelijke andere problemen. We vinden verder dat iemand moet langsgaan bij de instituten en faculteiten om te praten met de werknemers over de werksfeer.’
 

‘Bij een grote organisatie gebeurt altijd wel wat’, reageerde Stolker. Hij wil niet ‘elke keer als er ergens een conflict is met de raad te gaan praten. Het gaat erom dat ons systeem van vertrouwenspersonen, de personeelsmonitor en ROG-gesprekken op orde is, en daar zijn we hard mee bezig. We zijn niet van plan om iemand langs de instituten te sturen om te kijken hoe het daar gaat.’
 

‘Het ging hard tegen hard’, verklaart Van der Steen later aan de telefoon. ‘Ik heb dinsdag nog met Stolker gesproken over de gang van zaken. Zowel het college als de raad vinden het heel naar wat er bij het LIAS en eerder bij pedagogiek is gebeurd. ‘Het college zet zich echt in om te zorgen dat er geen dingen misgaan op de universiteit. We hebben echter wel een verschil van mening over hoe dat het beste zou kunnen. De raad vindt de rondgang bij de instituten en faculteiten heel belangrijk.’
 

En wat betreft de communicatie van het college met de raad? ‘We willen graag een vertrouwelijk gesprek met het college over welke maatregelen er getroffen worden bij dit soort conflicten,’ aldus Van der Steen.

Deel dit bericht: