Geen Meatless Monday

14 December 2017

Het Green Office van de universiteit en personeelspartij FNV Overheid willen graag een Meatless Monday of een Veggie Friday invoeren op de universiteitskantines. Het college van bestuur ziet dat niet zitten, maar zet wel in op een breder vegetarisch en veganistisch aanbod in de restaurants.

Medewerkers van het Green Office overhandigden maandag tijdens de universiteitsraad een petitie aan het college van bestuur. De petitie, met meer dan vierhonderd ondertekenaars, is opgesteld in samenwerking met de Facebookgroep green catering at Leiden University. Met de petitie wordt het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) opgeroepen om meer veganistische producten aan te bieden in de universiteitsrestaurants. Veel vegetarische gerechten in de kantines zijn gebaseerd op dierlijke producten. Er zijn heel weinig producten die alleen bestaan uit plantaardige ingrediënten, aldus de petitie. Het milieu is er bij gebaat dat alle studenten en medewerkers puur plantaardige maaltijden gaan eten.
 

Maar een Meatless Monday zou al een goed begin zijn. Personeelspartij FNV Overheid wilde van het college weten of zo’n vleesloze dag wordt ingevoerd en of er plannen zijn om meer op plantaardige gerechten over te stappen.
 

Vicecollegevoorzitter Martijn Ridderbos nam de petitie in ontvangst en reageerde op de vragen van FNV Overheid: ‘Het UFB heeft mij laten weten dat ze elke dag vleesloze opties aanbiedt’, aldus Ridderbos. ‘We proberen ook het eetgedrag steeds meer die kant op te sturen. Er komt bijvoorbeeld een budgetlijn in het vegetarische aanbod. Naast het labelen van vegetarische producten met "V" komt er op veganistische producten een "V+".
 

Het UFB streeft dan ook niet naar één Meatless-dag. ‘We kiezen ervoor om een assortiment aan te bieden voor alle klanten. We kiezen er niet voor om klanten uit te sluiten. We willen wel de vegetarische en veganistische producten promoten.’

VB

Deel dit bericht: