Onbekend waarop wordt bezuinigd

7 December 2017

Minister Van Engelshoven van Onderwijs (D66) weet nog niet hoe ze 183 miljoen euro gaat bezuinigen door het onderwijs doelmatiger te maken. Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van Onderwijs is van plan om een flinke bezuiniging door te voeren. In totaal moet er 183 miljoen euro bespaard worden, het wetenschappelijk onderwijs moet daarvan 26 miljoen ophoesten.
 

Dat kan volgens Van Engelshoven door doelmatiger te werken. Wel is ‘hierbij de inzet om het primaire proces te ontzien’, aldus de minister. In de klas en collegezaal zou dus weinig te merken moeten zijn van de besparingen. De bezuiniging is nodig omdat de minister een gat op de begroting heeft geërfd van het vorige kabinet.

 
De Tweede Kamer stuurde ter voorbereiding van het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, dat vandaag wordt gevoerd, een lijst met vragen naar Van Engelshoven. De Kamer wil bijvoorbeeld weten wát er dan allemaal doelmatiger kan in het onderwijs. De werkdruk is immers al zeer hoog.

 
Uit het antwoord van de minister blijkt dat nog helemaal niet duidelijk is waarop wordt bezuinigd.

 
‘We gaan de komende tijd onderzoeken wat er mogelijk is’, schrijft Van Engelshoven. ‘In het voorjaar wordt u geïnformeerd over de precieze uitwerking van deze maatregel en de gevolgen voor de sectoren.’

 
De Kamer stelde ook vragen over een ander heet hangijzer. Het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd. ‘Een sigaar uit eigen doos, want studenten betalen dat terug door hogere rentes op leningen’, liet Zihni Özdil, Kamerlid voor GroenLinks, al weten.

 
De rente op het aflossen van leningen wordt immers gekoppeld aan de tienjaarsrente, in plaats van de vijfjaarsrente zoals nu nog het geval is. De tienjaarsrente is hoger. Dit moet de schatkist vanaf 2060 structureel 226 miljoen per jaar opleveren. De Kamer wil weten of dat een reëel bedrag is en welke studenten onder de nieuwe regeling gaan vallen.

 
Volgens Van Engelshoven geldt ‘het nieuwe rentepercentage niet voor de huidige terugbetalers.’ Ze erkent dat de nieuwe aflossingsregeling ongunstig kan uitpakken voor afgestudeerden. ‘Gemiddeld is over de afgelopen tien jaar de tienjaarsrente 0,78 procent hoger dan de vijfjaarsrente, maar bij de huidige lage rentestand van 0,0 procent is het verschil kleiner. Hoe de maatregel het beste kan worden vormgegeven, wordt nog uitgewerkt.’

VB

Deel dit bericht: