Kamervragen: 'Het is hier vrij gehorig'

Anna Jongeneel (21, taalwetenschap)

Foto Taco van der Eb

Huis: Herensteeg 26
Kamer: 14 m2
Huur: €336 (incl.)
Aantal bewoners: 4

Hoe ben je aan je kamer gekomen?
‘Via via. Ik heb gelukkig niet zo vaak hoeven te hospiteren: vijf keer. Ik heb wel verhalen gehoord van mensen die nog vaker op een hospiteeravond zijn geweest. Ik woonde eerst bij mijn ouders in Den Haag, dus het was wel fijn om hier in Leiden een plekje te hebben.’

Wie hangt er boven je bed?
‘Die man? Dat is niemand. Die tekening heb ik gemaakt met Oost-Indische inkt en houtskool. Uit dezelfde serie heb ik er nog één met een violist, een fagotspeler en een paukenist. Ze vertegenwoordigen de vier groepen waar een symfonieorkest uit is opgebouwd: strijkers, koperblazers, houtblazers en slagwerk. Het papier bestaat uit vijftien pagina’s bladmuziek van vioolsonates. Die komen weer uit een etudeboek dat ik kocht in een tweedehands boekenwinkel in Florence.’

Wat deed je daar?
‘Ik was daar acht maanden vanwege een kunstopleiding tussen mijn middelbare school en studeren. Ik wilde groeien in mijn beeldende vorming. En ik wilde graag Italiaans leren, ik ben wel talig aangelegd.
‘Het was een hele leuke tijd, we maakten ook vaak schetsen in de musea daar. De impressionistische kunst in het Pallazo Pitti vond ik het mooist. Als ik terugdenk aan die tijd zie ik mezelf weer lopen door de gangen van het museum… Ik heb nog geen spijt van mijn studiekeuze, maar ik denk soms wel eens dat ik liever kunstgeschiedenis had willen studeren dan taalwetenschap.’

Ben je nog steeds creatief bezig?
‘Tekenen doe ik eigenlijk niet meer zo vaak. Lezen wel, dat moet ook voor mijn opleiding. Laatst lazen we Gerard Reve. Ik heb nog nooit een boek van hem gelezen, dus dat vond ik heel leuk om te doen. ‘Verder zing ik in een koor genaamd JIP in Utrecht, en vorm ik met drie andere meisjes uit Leiden de zanggroep Yellow Submarine.’

Wat zingen jullie zoal?
‘We zingen graag nummers van The Beatles en The Beach Boys. We treden regelmatig op. Binnenkort gaan we zingen voor een studentenvereniging in Delft.’

Heb je nog meer muzikale hobby’s?
‘Ik speel hoorn, net zoals de man op de tekening. Oefenen doe ik alleen niet zo vaak, het is hier vrij gehorig. Maar ik moet wel, anders wordt mijn leraar boos (lacht). Mijn huisgenoten oefenen trouwens wel vaak thuis. Eén meisje speelt klarinet, een ander speelt viool. We zijn een heel muzikaal huis.’

Door Monica Preller

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Fondsen krijgen oppepper

Er komt meer geld voor de profileringsfondsen van universiteiten en hogescholen, maar ook …

Rubrieken

English page