Docent is 'te druk voor protest'

7 December 2017

Dinsdag overhandigden de initiatiefnemers van de WO-petitie hun 5000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. De bijbehorende telewerk-demonstratie viel in het water: ‘Mijn collega’s hadden het te druk voor een protest tegen werkdruk.’

Een jonge UvA-medewerker bladert met dikke zwarte handschoenen door het standaardwerk Introduction to Behavioral Research Methods. ‘College voorbereiden’, legt hij uit. ‘Nog drie kwartier en we mogen aan de warme chocolademelk.’

Alles bij elkaar zijn er zo’n tien wetenschappers aan het telewerken op het Plein in Den Haag. Met laptops in de weer, nakijkwerk, peer review.

Initiatiefnemer van de actie is Rens Bod, hoogleraar aan de UvA. Hij mag de kou uit om de 5000 handtekeningen die hij verzamelde voor de petitie #WOinActie te overhandigen aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer.

Tegen de hoge werkdruk - vandaar het telewerken -, tegen de ‘doelmatigheidsbezuiniging’ die het kabinet het onderwijs op wil leggen, en voor het daadwerkelijk investeren van stufi-geld in hoger onderwijs, wat immers de hele reden was om de studiefinanciering af te schaffen.

Tien telewerkende wetenschappers, wat vakbondsmensen, een handjevol solidaire studenten (UvA), en dat was het wel.

Slechts één van de telewerkers komt uit Den Haag: van het International Institute of Social Studies, een satelliet van de Erasmus Universiteit. Van de Universiteit Leiden, toch het dichtste bij van alle universiteiten, lijkt er niemand aanwezig. ‘Echt goed gepromoot was de actie niet’, vertellen drie promovendi van de Universiteit Utrecht. ‘De collega’s die er wel vanaf wisten, wilden wel protesteren tegen de hoge werkdruk. Maar ze hadden geen tijd.’ BB

Deel dit bericht: