Studenten boos over bezuiniging

30 November 2017

Studentenorganisaties ISO en LSVb zijn boos op de voorgenomen bezuinigingspost op onderwijs. Veel politieke jongerenorganisaties steunen hun oproep, waaronder die van de vier regeringspartijen.

Het Kabinet-Rutte III investeert flink in onderwijs en onderzoek, maar er staat ook een bezuinigingspost op de begroting. Alle takken van onderwijs kunnen blijkbaar ‘doelmatiger’, en dat moet een besparing van 183 miljoen euro opleveren, waarvan 26 miljoen bij het wetenschappelijk onderwijs. Dit alles met ‘Het streven om het primaire proces zo veel mogelijk te ontzien’, aldus onderwijsminister Van Engelshoven in een brief naar de Tweede Kamer.

Niet iedereen gelooft dat je zomaar miljoenen weg kan snijden zonder dat leerlingen en studenten er wat van merken. De Tweede Kamer was vorige week al kritisch, en nu trekken ook studentenorganisaties ISO en LSVb aan de bel. De stufi was immers afgepakt met het argument dat dat geld geïnvesteerd zou worden in beter onderwijs.

‘Elke euro van de ingeleverde basisbeurs zou naar nog beter onderwijs gaan. Wij verwachten investeringen in het hoger onderwijs in plaats van stiekeme bezuinigingen’, aldus LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh in een persbericht van de studentenvakbond. Ook het ISO stelt dat het kabinet ‘een belofte aan studenten breekt.’
De oproep om de bezuiniging te schrappen is ook afkomstig van de jongerenorganisaties van de politieke partijen GroenLinks, VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Zij hebben alle vijf hun handtekening gezet onder een brief met ‘Dit was niet de afspraak’ als kop. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

30 November 2017