Eet elkaars eten op

Column

Studenten die eieren voor hun geld kiezen, zijn zelden te vinden in de universiteitskantine. Studentenpartij ONS stelde daarom voor dat het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) de hoge prijzen wat zou verlagen voor collegekaarthouders. Dat lijkt niet te veel gevraagd van een bedrijf wat juist opgericht is om te dienen in plaats van te verdienen.

Verder zijn vegetariërs, veganisten en flexitariërs niet van plan om zich de kaas van het brood te laten eten. Ze willen niet alleen meer vegetarische opties, maar ook vooral minder dierlijke producten. Zo merkte Pablo Kattenberg eerder al op in Mare dat de aanwezigheid van dierlijke producten onmogelijk gerijmd kan worden met de duurzaamheid die de universiteit zo graag wilt uitdragen – de bio-industrie is immers verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de opwarming van de aarde. Een groene uitstraling gecombineerd met een daaruit afkomstig assortiment is dan ook wat ongepast.

Alhoewel die groene uitstraling verder onschuldig oogt, zou de ongezouten waarheid toch beter zijn volgens milieuactivisten. De stap zetten om die vleeskroket je keel in te schuiven wordt namelijk een stuk gemakkelijker wanneer je je begeeft in een duurzaam-ogende omgeving. Dan komt het niet in je op dat toekomstige generaties met de gebakken peren zitten door jouw kroket.

Alsof het nog niet genoeg was, heb ook ik een probleempje om toe te voegen aan dit lijstje. Maar niet getreurd, er is een oplossing waarvoor je haast geen opoffering hoeft te maken – eigenlijk zitten er vooral voordelen aan.

Voedselverspilling is het probleem waar ik op doel. Het is een van grootste bijdragers aan de opwarming van de aarde. Desalniettemin is er een kleine oplossing voor dit grote kwaad: eet elkaars eten op.

In ons huis doen we dat al jaren. Alles wat in de fusie ligt, is van iedereen. Zo weet je dat wanneer je iets in de gezamenlijke koelkast legt, het na één of twee dagen verdwenen. Een bijkomstig nadeel is dan weer wel dat je soms zelf wat wilt bewaren, waardoor vrijwel iedereen ook een eigen koelkast heeft – zo’n apparaat wat, ondanks de naam, natuurlijk ook wel wat bijdraagt aan global warming.

Gratis eten consumeren terwijl je de wereld redt klinkt niet verkeerd hè? Je voelt mijn advies aan de universiteit om ook zo’n deel-koelkast-systeem in te zetten vast al aankomen. Toch ga ik dat advies niet geven.

Ik adviseer jullie juist om een kijkje te nemen in de koelkast bij Reuvensplaats 2, die daar door het initiatief van wat vrienden geplaatst is in samenwerking met

Leiden University Green Office, Zam Zam, Mabroek en biologische supermarkt Brandnetel. Alleen de meest voor de hand liggende sponsor ontbreekt nog.

Universiteitskantines: de wereld verbeteren is een eitje – eentje die niet wordt weggegooid, maar weggegeven en opgegeten.

Mattijn de Groot is student wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

De ideale medi-wiet

MS-patiënten krijgen vaak medicinale wiet of cannabis-extracten om hun symptomen te …

English page