Geen Commentaar: Wapenwedloop

Door Vincent Bongers Oproep aan iedereen die bij een huisjesmelker huurt. Leg een honkbalknuppel naast je bed, zet de voordeur onder stroom, maak van die aftandse en veel te dure studentenkamer maar een ware vesting. En: sleep with one eye open!

Een (handlanger van je) pandjesbaas kan zomaar langskomen om heel vriendelijk te vragen op te houden met klagen over een defecte plee, en te kappen met zeuren over die absurd hoge huur. Na enig tegenstribbelen wordt de toon van de bullebak dreigender en stelt deze voor je hoofd te gebruiken als wc-borstel.

Dit lijkt overdreven, maar ook in Leiden zetten huisjesmelkers knokploegen in en worden studenten die zich verzetten tegen verhuurders bedreigd.

Wonen is een wapenwedloop tussen huurder en pandjesbaas geworden. Onlangs hingen klagende Utrechtse studenten camera’s op om opnamen te maken van een kleerkast die in opdracht van hun huisbaas de deur kwam intrappen.

Wie in de archieven van Mare duikt, komt elke keer dezelfde huurmalaise tegen. Auteur en toenmalig Mare-medewerker Franca Treur schreef in september 2004 al een stuk met de ronkende titel ‘HUURHORROR door huisjesmelkers.’ Drie jaar eerder verscheen er al een artikel waarin een student vertelt over een agressieve verhuurder: ‘Ik hoorde de huisbaas schreeuwen dat hij de hele boel in elkaar zou slaan. Vervolgens trapte hij mijn kamerdeur in.’

In een artikel uit 2011 (‘Bedreigd door de huisbaas’) is de situatie in Leiden niet verbeterd: ‘Ik kan mensen in huis plaatsen die je wat aan kunnen doen’, krijgt een tegensputterende huurder te horen van een agressieve huisjesmelker. ‘Als ik jou was zou ik maar achterom kijken als je ’s avonds over straat loopt. Wie weet wie ik kan inhuren die jou ’s nachts de bosjes intrekt.’

De gemeente Leiden kent het probleem en de lokale politiek probeert de vastgoedcowboys al jaren aan te pakken. In 2013 kwam de Leidse ChristenUnie met het ‘Zwartboek Huurleed’. De lokale PvdA kwam een jaar later met een plan voor een digitale schandpaal voor de naming and shaming van huisjesmelkers. De gemeente heeft een meldpunt kamerverhuur voor klachten.

Helaas: bij ter perse gaan van deze Mare bleek deze link morsdood.

In maart van dit jaar zijn de eisen voor kamerverhuur verscherpt. Vorige week is er nog een voorstel aangenomen om het opsplitsen van panden in kamer duurder te maken.

Maar het is niet genoeg. Het nieuwe kabinet moet maatregelen nemen om gemeenten te helpen. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens ook. Hij roept in een brandbrief om hulp van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in de strijd tegen huisjesmelkers. De brief is ondertekend door twaalf studentensteden, maar opmerkelijk genoeg niet door Leiden.

Volgens wethouder Paul Laudy is de inhoud van de brief ‘niet volledig van toepassing op Leiden,’ aldus het Leidsch Dagblad. Dat zal vast wel zo zijn, maar in het gevecht tegen huisjesmelkers kun je alle steun gebruiken. Dus Laudy; vraag alsnog aan Ollongren om het arsenaal van haar ministerie te openen, anders moet de Leidse student zelf naar wapens grijpen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Eet jezelf slim

Het publiekssymposium ‘Eet (je) slim’ van het Leiden Institute for Brain …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page