Kleinigheidje

Column

Paniek. De bovenkamer staat in de fik – en niet zo’n beetje ook. Net voordat het volledig uit de hand zou lopen, gaan gelukkig de sprinklers aan. Pff.

Burn-out.

Ik denk dat er vandaag de dag genoeg studenten zijn die dergelijke situaties herkennen. Niet omdat DUWO het laat afweten om brandcontroles uit te voeren, maar omdat tentamenblaadjes en stapels essays tegenwoordig niet de enige dingen zijn die onze hoofdjes vullen.

We moeten óók nog eens denken aan later, want een studie op zichzelf lijkt al niet meer genoeg. Voor ieder van ons zijn er tien anderen, dus dat cv moet er goed uitzien – en weten hoe InDesign werkt is wat dat betreft een van de minst grote zorgen.

Het is misschien dan ook zelfs positief dat de studiebeurs is afgeschaft. Zonder gratis geld van ome overheid worden studenten immers zo goed als gedwongen om alvast wat te werken tijdens hun studie. Bijvoorbeeld door met een blokvormige, roze doos op de rug door onze stad te fietsen om hongerige buiken te vullen.

Het is dan wel de vraag of de waarde van die plusminus tien euro per uur nou écht een toevoeging is op de tijd waarin je wat hoort te leren, zeker als het ook nog eens stress oplevert. Al gaat het niet ten koste van studiepunten, dan gaat het wel ten koste van een van de andere dingen die hedendagen van studenten verwacht wordt: dat ze zichzelf ontplooien, sociale media beheren en ook nog in het echte leven met anderen bier consumeren.

Om de extra druk van een bijbaan te voorkomen kan er natuurlijk altijd nog geleend worden, maar voor nu, dat terzijde. Gestreste student, wie je ook bent: er is een andere oplossing.

Voor de komende maand komt er elke woensdag een tegengif dat tot wel 68 procent van je stress wegneemt (aldus cognitief neuropsycholoog David Lewis): een boek. Ik hoor je al denken: ‘Wat…? Nóg meer boeken?’ Oké, raap jezelf weer bij elkaar en houd vast. Het is een boekje.

Op het station kreeg ik het in mijn hand gedrukt,

Gump van James Worthy. Even groot als een smartphone, en het tweede deel in de gratis reeks van een verzekeraar, waar ook Pepijn Lanen (Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig) een literaire bijdrage aan levert. ‘Six Minute Stories’ heet het project, want dat is hoe weinig tijd ervoor nodig is om weer wat tot rust te komen – niet heel lastig om daar een plekje voor te vinden in je drukke rooster lijkt me.

Als er één ding is wat je als gestreste student moet weten, dan is het dit: ongeluk zit dan misschien in een klein hoekje, maar geluk zit in een klein boekje.

Mattijn de Groot is student wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onze man in Mekka

De Leidse islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje, alias Abd al-Ghaffar, was rector …

Geleerde graffiti

Behalve muurgedichten telt Leiden ook muurformules, die Leidse natuurkunde …

Studentenleven

Nieuws

English page