Nieuwe slag in terrassenoorlog

9 November 2017

Stoelen moeten een ‘gedekte tint’ hebben, plantenbakken mogen niet hoger dan zeventig centimeter, en menustandaarden niet groter dan een vierkante meter zijn: horecaondernemers met een terras zijn in Leiden gebonden aan strenge regels van de gemeente. Te streng, vindt een aantal.

De spanning loopt inmiddels zo hoog op dat de gemeenteraad een speciale vergadering heeft ingelast om het terrasbeleid opnieuw te bekijken. 
.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente een lijst met terrasregels opgesteld. Stoelen mogen geen felle kleuren hebben, en windschermen mogen het uitzicht niet blokkeren. Dat leidde ertoe dat controlerende ambtenaren een groot aantal terraseigenaren de opdracht gaven hun terrassen te vervangen omdat deze niet de juiste kleur hadden, picknicktafels weg te halen, of nieuwe schermen te kopen, omdat ze niet meer voldeden aan de regels.
.

Tot grote ontevredenheid van een aantal ondernemers, dat protesteerde tegen de ‘betuttelende’ regelingen.
‘Zijn we in onze regelgeving doorgeslagen? Dat moeten we agenderen, want ook ik voel de onrust’, zegt wethouder Robert Strijk (D66) tijdens een commissievergadering, waar het Leidsch Dagblad bij was. De VVD-fractie wil een overzicht van alle 180 terrassen, om te kijken of de eigenaren het meest last hebben van de lokale, of van de landelijke regels.
.

De gemeente wil dat de terrassen bij de rest van de binnenstad van Leiden passen. ‘De gemeente investeert veel geld in het opknappen van het centrum. Hoe ondernemers hun winkels binnen inrichten, mogen ze helemaal zelf weten. Maar een terras staat in de openbare ruimte en daar gelden regels voor het uiterlijk.’ AK

Deel dit bericht: