Niet verplicht inschrijven werkt

Test met tentamens bij Haagse faculteit is succesvol

Door Vincent Bongers

Ergernis, stress en in het ergste geval weggestuurd worden uit de tentamenzaal. Studenten die zich vergeten in te schrijven voor hun tentamens zijn een probleem dat de universiteit graag wil oplossen. De Haagse faculteit geeft een voorzet.

Bij de faculteit Governance and Global Affairs (FGGA) loopt een pilot: studenten schrijven zich niet meer verplicht in voor tentamens. Het blijkt dat dat best goed werkt.

Er zijn altijd wel studenten die nalaten zich in te schrijven voor tentamens. Dat levert een hoop gedoe op voor de vergeetachtige studenten zelf, maar ook voor de onderwijs-service-centra van faculteiten. Vaak moet op het laatste moment nog een inschrijving geregeld worden. Bij Rechten waren er een paar jaar geleden hoge kosten verbonden aan het te laat aanmelden. De tentamenboete liep zelfs op tot 75 euro per inschrijving. Dat beleid werd onder politieke druk afgeschaft.

‘De examencommissie heeft bepaald dat er geen sancties gekoppeld mogen worden aan het niet inschrijven voor tentamens’, zegt Maya Vos, hoofd van het Onderwijs Service Centrum (OSC) van FGGA. ‘Er is geen enkele verplichting voor het inschrijven voor een vak of tentamen. Onze grootste nachtmerrie is dat er te weinig tafels en surveillanten zijn bij een tentamen, of dat een werkcollegezaal te klein is voor het aantal studenten dat voor de deur staat. We moesten een manier bedenken om toch goed in te schatten hoeveel studenten er bijvoorbeeld een tentamen komen doen. Je kunt natuurlijk alles maximaal plannen, maar dat is erg duur. We hebben het dus anders aangepakt.’

Studenten worden vriendelijk doch dwingend gevraagd zich via Usis én Blackboard in te schrijven voor elk vak. Op basis van die informatie schat het OSC van de Haagse faculteit in hoeveel tentamens, tafeltjes en surveillanten er eigenlijk nodig zijn. Vos: ‘Die inschrijvingen voor het vak zetten we dan over in tentameninschrijvingen. Dat is veertien dagen voor het tentamen. Als dat gebeurt, gonst dat rond onder de studenten en dat zorgt dan ook weer voor een piek in de inschrijvingen. Omdat diegenen die dat nog niet gedaan hadden, dat alsnog doen. Tien dagen voor het tentamen leggen we de inschrijfgetallen vast. Maar ook niet-inschrijvers kunnen het tentamen dan nog altijd maken.’

Dit systeem blijkt best aardig te werken: de schattingen kloppen redelijk. Het OSC stelt in ieder geval vast dat tentamens goed georganiseerd kunnen worden zonder verplichte inschrijving.

De universiteitsraad wilde onlangs weten van het college van bestuur of de Haagse regeling ook ingevoerd gaat worden bij andere studies.

‘De evaluatie van de pilot is positief’, zei vice-rectormagnificus Hester Bijl tijdens een overleg met de raad. ‘We gaan dan ook zeker kijken of deze aanpak ook bij andere studies toepasbaar is.’

Het is echter wel zo dat het bij opleidingen als rechtsgeleerdheid, geneeskunde en psychologie om veel grotere aantallen studenten gaat dan bij bestuurskunde. Het is dan ook twijfelachtig of de FGGA-aanpak ook bij die studies effectief is.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Bolwerk der vrijheid?

Zondag verschijnt  Sporen van de slavernij in Leiden  van Gert Oostindie en …

Achtergrond

Belastingontduikers

De Paradise Papers laten zien hoe multinationals via slimme constructies belasting …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Killed by software

Is it dangerous if your fridge is sentient? American expert Jay Tuck thinks it is. …