Geen cash meer in kantines

9 November 2017

Waarschijnlijk worden alle universiteitskantines op termijn ‘cashless’. ‘Momenteel wordt nog slechts elf procent van alle transacties in de universitaire restaurants en cafés met contant geld voldaan’, laat Sander Rooijakkers van het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) desgevraagd weten.

In januari 2015 werd CaféUBé al als eerste volledig cashless. Niet alleen vanwege het dalende aantal contante betalingen: in 2014 nog 35 procent. Ook vanwege de ruime openingstijden van de Universiteitsbibliotheek.

.

Die brengen volgens Rooijakkers ‘in combinatie met contant geld veiligheidsrisico’s met zich mee die wij als werkgever willen minimaliseren.’ Bovendien had het UFB, toen de Chipknip eind 2014 vervangen werd door contactloos betalen, meteen op alle locaties creditcardbetalingen mogelijk gemaakt, vanwege de internationale universitaire gemeenschap. 

  .

CaféUBé kon meteen als proeflocatie dienen. Contactloos betalen werd ‘na een korte gewenning’ geaccepteerd én het bleek te helpen tegen lange rijen voor een kop koffie: transacties verliepen sneller. In het voorjaar van 2016 werd het aantal cashless locaties uitgebreid met Café Noord, aan de Witte Singel, en de restaurants in het Sylvius en het Van Steenis. De nieuwe cateringvoorzieningen in de Bètanieuwbouw en in het Wijnhavengebouw werden ook meteen cashless.

  .

Het UFB vermoedt dat in de toekomst alle locaties op elektronische betalingen zullen overgaan. Maar wat als je pinpas dienst weigert? Rooijakkers: ‘Indien men het verschuldigde bedrag gepast contant bij zich heeft, hebben wij onze medewerkers geïnstrueerd om dit alleen in het uiterste geval te accepteren.’ MVW

Deel dit bericht: