FSW vreest ruimtegebrek

9 November 2017

De toenemende instroom van studenten bij de faculteit Sociale Wetenschappen zal voor ruimtegebrek zorgen in de computerzalen, is de zorg van de faculteitsraad.

Het bestuur wil kijken of de ruimte niet handiger is te gebruiken. ‘Nu gaan we van 500 naar 750 mensen. We gaan toe naar 1400 studenten die een cursus hebben waarbij de pc-zaal gebruikt wordt’, zegt Kees Verduijn, personeelslid van de faculteitsraad, tijdens de vergadering van 26 oktober. ‘Wat is de conclusie die het bestuur eruit trekt?’
 
‘De kwaliteit van het onderwijs, ten opzichte van de instroom, is een puzzel’, zegt decaan Hanna Swaab. ‘We barsten er aan alle kanten uit. Op korte termijn kijken we naar flexibilisering van het onderwijs.’
 
‘Het gesprek loopt’, zegt bestuurslid Rolf Oosterloo. ‘We spreken over de regulering van de instroom. Je wil niet verrast worden met een stoet studenten.’ ‘We zaten verbluft te kijken naar het aantal aanmeldingen’, zegt vice-decaan Paul Nieuwenburg. ‘Ook mensen die normaal naar universiteiten aan de grens gaan, komen nu richting de kust. Ik hoor heel veel Duits op de gangen. Voordat ik verkeerd geciteerd wordt: mijn vrouw is Duits.’
 
‘We moeten de ruimte beter benutten,’ zegt Oosterloo. ‘Bij psychologie is de druk op kantoren het grootst, maar dan komen we nog niet op vijftig procent bezetting. En dan moet ik aan vastgoed vragen om meer zalen te bouwen. Kunnen we in dit gebouw niet anders met de ruimte omgaan?’
 
‘Ik heb niks te zeggen over de zalen, die horen bij het UFB. We moeten wel praten over het beter benutten van de ruimte. Psychologie en pedagogiek hebben ook meer ruimte nodig voor laboratoria. Spinozaprijzen komen ook niet uit de lucht vallen. Maar dat is maar één stuk. Wat doen we voor studenten? Die zijn onze core business.’
 
Swaab: ‘Is het concept van pc-zalen met terminals niet aan herziening toe? Ik kan tegenwoordig alles op mijn telefoon en laptop.’
 
Oosterloo: ‘Daar kunnen we met deskundigen over praten. Maar nu hikken de psychologen er wel tegenaan. Misschien moet er weer op zaterdag college gegeven worden.’

Deel dit bericht: