Frutti: Alleen een lichte preses past in De Plons

prinses Beatrix opent Asopos de Vliet in 1974

Door Marleen van Wesel ‘Kijk, een briefje van prinses Beatrix’, zegt Scott Kannekens (27, afgestudeerd bij geschiedenis) van de archiefcommissie van studentenroeivereniging Asopos de Vliet. ‘Het archief was eigenlijk een enorm rommelhok.’ Op het papiertje in zijn hand meldt de prinses zich af, in licht vervaalde letters, wegens naderende examens. Het is te zien op de lustrumexpositie van Asopos de Vliet, die woensdag werd geopend in de Oude UB.

Asopos werd 55 jaar geleden opgericht. ‘De Vliet, waar prinses Beatrix lid was, bestond al sinds 1905. De fusie volgde in 1974. Daarover lagen we flink in de clinch met Njord’, weet Kannekens. ‘De Vliet was eigenlijk een subvereniging van het corps. Een deel van de dames vertrok dan ook naar Njord.’

De rivaliteit is trouwens al zo oud als Asopos zelf. ‘Het begon namelijk met een groep heren die wel wilden roeien, maar niet bij het corps wilden.’ Al in 1966 volgde het eerste nationale kampioenschap.

De eerste vrouwelijke roeiers waren zogenoemde fuifroeiers. Kannekens: ‘Tegenwoordig: competitieroeiers, die voor hun plezier trainen. Wedstrijdroeien, daarvan ging je zweten, zoiets smerigs betaamde een dame niet.’

Buiten de vitrines staat de Plons, een houten skiff uit 1923. ‘Die kwam mee met de fusie’, vertelt Rens Cassée (24, archeologie). ‘Een eenpersoonsboot voor licht tot middelzwaar gewicht. Tegenwoordig worden ze vaak van kunststof gemaakt.’ Maar deze is nog prima te gebruiken. ‘Dat gebeurt ook echt, bij de preses-skiff, de roeiwedstrijd voor alle voorzitters. Alhoewel: de laatste jaren zijn onze voorzitters te zwaar. Maar een lichte preses moet zeker roeien met de Plons. Daarover hebben we ooit een motie aangenomen.’

De tentoonstelling belicht ook de successen uit de jaren zeventig en tachtig. ‘Bart de Bruyn en Frans van der Steen waren in die tijd haast non-stop Nederlands kampioen’, vertelt Kannekens. De Bruin heeft de meeste ‘blikken’ (medailles) van Asopos: 63. Een oranje jasje, met Olympische ringen, is van Ed Maan, die in 1972 als reserve mee was naar München. Andere jasjes zijn paarse vodjes. ‘Het is een traditie om je jasje door te geven’, legt Kannekens uit. Hij slaat er eentje open. Er staan jaartallen in geborduurd van 1982 tot 2009. ‘Die van mijzelf kwam uit 1962.’

Bij de dames is Jacomine Ravensbergen trouwens recordhouder ‘blik trekken’. Haar clubsjaal uit de jaren tachtig ligt in de vitrine, net als een badge van de FISA, de internationale roeibond. ‘Daar is ze commissioner voor vrouwenroeien. En Ed Maan is nog altijd coach bij burgerroeivereniging Die Leythe. Veel roeiers blijven nog lang actief in de roeiwereld’, zegt Kannekens.

Rond de eeuwwisseling werd roeien tijdelijk minder populair. Kannekens: ‘Het was zelfs zo erg, dat er gedacht werd over meer samenwerking tussen Njord en Asopos.’ Tegenwoordig kunnen de twee verenigingen prima met elkaar overweg, op bestuurlijk niveau in elk geval. ‘Zij zijn nog altijd de corporalen, in de stad. En wij de knorren op Schiphol-Zuid, volgens hen’, zegt Kannekens. Inmiddels gaat het weer goed, met die knorren. ‘Ward van Zeijl roeide dit jaar zijn tweede WorldCup. En Boudewijn Röell won brons met de Holland Acht op de Olympische Spelen van 2016. We hebben gevraagd of we z’n medaille mochten lenen. Dat vond hij prima.’

Net als een bronzen pizzadoos. ‘In aanloop naar wedstrijden bestond Boudewijns dieet uit tonijnpizza’s. Na z’n bronzen plak, benaderden z’n teamgenoten Dr. Oetker, die speciaal een pizzadoos voor hem liet maken.’

Lustrumexpositie Asopos de Vliet, Oude UB, , Rapenburg 70, t/m 26 januari

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De geleerdste wint

Met aandacht voor de kleinste details weet Holger Gzella de indrukwekkende geschiedenis …

Wetenschap

Dood door software

Is het gevaarlijk dat je koelkast zelf nadenkt? De Amerikaanse expert Jay Tuck vindt van …

'Zwartgehaarde kruinen'

In de 17e en 18e eeuw kwamen er enorm veel migranten naar Leiden. Historica Jeannette …

Studentenleven

Nieuws

English page