Geen Commentaar: Baudetraket

Onthulling! Tweede Kamerlid, lavendelsnuiver en zelfverklaard topintellectueel Thierry Baudet is een tijdlang, onder pseudoniem, columnist geweest voor uw favoriete Leidse universiteitskrant. Zoveel aandacht als hij nu krijgt, trok hij toen nog niet. Misschien hadden we hem gewoon onder zijn eigen naam moeten laten schrijven.

Anno 2017 is Baudet niet meer verbonden aan de Universiteit Leiden en aan Mare. We kunnen ons dus hardop afvragen of het nu wel echt zo’n goed idee was dat het Lipsius de deuren voor hem open gooide – en voor alle andere mensen een beetje dichter deed, omdat de security ineens iedereens papieren wilde zien.

Je zou bijvoorbeeld kunnen aanvoeren dat Baudet lijkt te lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, en dat je zo’n arme jongen moet beschermen tegen te veel aandacht, omdat dat duidelijk niet goed voor hem is.

Nog zo’n vraag: is een uit zijn nek kleppende pseudo-historicus, met zijn lulkoek over de etnische ondergang van het Romeinse rijk en hoe de EU was opgericht om oorlog te voeren, wel iemand die je voor een zaal geschiedenisstudenten moet zetten? Bij geneeskunde is er immers ook geen plek voor kristalgenezers, en natuurkunde heeft geen geduld met fakirs die zeggen dat de zwaartekracht niet bestaat.

En dan dat gemompel over ‘homeopathische verdunning’ van de Nederlandse bevolking, ‘zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan. Zodat wie wij zijn, niet meer gestalte kan krijgen.’ Mag de universiteit van Cleveringa en de Soldaat van Oranje, die tijdens de oorlog zo pal stond tegen onwelriekend Blut und Boden-denken, dat soort praat misschien ook weigeren?

Over zijn uitspraken over de omgang met vrouwen kunnen we kort zijn. Het is ronduit dapper dat Baudet zich überhaupt nog durft te vertonen op een faculteit met zoveel vrouwelijke studenten. ‘De realiteit is dat vrouwen niet alleen maar met omzichtig “respect” behandeld willen worden door hun sekspartner; dat ze helemaal niet willen dat je hun “nee”, hun weerstand respecteert: de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden’, had ‘ie gezegd. Als mijn naam onder zoiets stond, zou ik nog niet naar de glasbak durven zonder gewapende begeleiding.

Het antwoord op alle bovenstaande vragen: nee.

Nee, we gaan geen mensen weigeren omdat de veiligheid een dingetje is; dan regelen we gewoon de veiligheid, net als toen Salman Rushdie kwam.

Nee, we stellen geen diagnoses op afstand.

Nee, Baudet was hier niet om college te geven, dus van homeopathische verdunning van het Leidse onderwijs was geen sprake.

En nee, boze klagers: we weigeren hier aan de Universiteit Leiden geen mensen de deur omdat zij iets vinden waar wij het toevallig mee oneens zijn. Er komen hier heel erg linkse mensen over de vloer, en oud-terroristen, en religieus fundamentalisten en rechtsdenkers en mensen wier bloed kolkt van de passie voor onderwerpen waar normale mensen nog niet eens van hebben gehoord. En zo hoort het ook. Want juist daarvan krijg je een goede universiteit, waar mensen leren nadenken in plaats van napapegaaien.

Als iedereen maar onthoudt dat nee hier wel echt nee betekent.

Bart Braun

(Hi-rez plaatje staat trouwens hier)

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Vergeten oorlog

Carolien Roelants voormalig redacteur Midden-Oosten bij NRC Handelsblad en nu columnist …

Wetenschap

Pyongyang in Afrika

Waarom staan er Noord-Koreaanse gebouwen in Afrika? In zijn masterscriptie geeft Tycho …

Rubrieken

English page