Vindicatbeurzen ingetrokken

14 September 2017

Tweehonderd leden van Vindicat zouden zich ernstig hebben misdragen in een sushirestaurant. Het politieonderzoek loopt nog, maar voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool is de maat vol: ze trekken de bestuursbeurzen van de studentenvereniging in.

Het gaat in totaal om 33 duizend euro. De vereniging krijgt een jaar om te bewijzen dat ze hun leven hebben gebeterd, zegt de woordvoerder van RUG in de Volkskrant. Ze kunnen de beurs met terugwerkende kracht terugkrijgen, als zich geen nieuwe incidenten voordoen, en alleen als uit politieonderzoek blijkt dat de verhalen over het sushirestaurant zijn overdreven. 

Afgelopen week meldde nieuwsblog Sikkom dat een paar honderd leden een sushirestaurant hadden ‘gesloopt’ bij een uit de hand gelopen etentje. Ze zouden de bediening hebben geïntimideerd, gordijnrails naar beneden hebben getrokken, een gat in de wc-deur hebben getrapt en flessen wijn hebben gestolen. Vindicat ontkent de aantijgingen. De eigenaar van het restaurant noemde het verhaal ‘opgeblazen’ en doet geen aangifte, maar de politie doet toch onderzoek in verband met de ophef. 

Het besluit van de universiteit en hogeschool komt na een reeks incidenten. Iets meer dan een week eerder kwam de Groningse studentenvereniging in opspraak door de uitreiking van een ‘Slet Van De Zomer Bokaal’, waarna de subroeivereniging Aegir werd geschorst. Vorig jaar belandde een aspirant-lid tijdens de ontgroening in het ziekenhuis, omdat iemand op zijn hoofd was gaan staan.

Ook verspreidde een ‘bangalijst’ van een herendispuut zich ook online. In juli evalueerde een externe commissie de beloofde mentaliteitsverandering van de vereniging: ze kregen een kleine voldoende en een 'laatste waarschuwing'. ‘Het is een keer klaar,’ aldus de woordvoerder. AK

Deel dit bericht: