Stevinpremie: 2,5 miljoen

14 September 2017

Wetenschapsfinancier NWO komt met een nieuwe premie voor wetenschap met ‘grote maatschappelijke of economische impact.’ De Stevinpremie bedraagt 2,5 miljoen euro en kan naar wetenschappers gaan in alle wetenschapsgebieden. Die moet gelijkwaardig worden aan de prestigieuze Spinozapremie.

Staatssecretaris Sander Dekker maakte dat dinsdag bekend bij de uitreiking van de Spinozapremies. ‘Volgend jaar staan er bij de Spinoza-uitreiking vijf of zes wetenschappers op het podium: drie of vier Spinozawinnaars en twee Stevinwinnaars’, aldus Dekker. ‘Met deze premie belonen we naast kwaliteit van de wetenschap ook de valorisatie ervan.’

De premie wordt gezamenlijk gefinancierd en vormgegeven door NWO en het ministerie van OCW. Net als bij de Spinozapremies wordt de selectie gedaan door NWO. ‘Zowel nieuwsgierigheid gedreven onderzoek als toegepast onderzoek verdienen daarom in onze filosofie een gelijkwaardige plaats’, stelt NWO-voorzitter Stan Gielen in een persbericht van zijn organisatie.

Er zullen twee premies per jaar worden uitgereikt aan één of meer personen op basis van de waardering van het gehele oeuvre van de kandidaten. De selectieprocedure is vergelijkbaar met die van de Spinozapremie.  Het geldbedrag dat aan de valorisatiepremies wordt verbonden, is bestemd voor verder onderzoek en de bijbehorende kennisoverdracht.

De Stevinpremie komt in de plaats van het Simon Stevin Meesterschap, een eretitel die jaarlijks door het NWO-deelgebied voor Toegepaste en Technische Wetenschap werd uitgereikt, en waar een half miljoen euro subsidie bij hoorde. Het extra geld komt uit de pot van NWO, en gaat dus niet ten koste van andere NWO-subsidies.

Die laatst die tot Simon Stevin-Meester werd benoemd was MRI-hoogleraar Andrew Webb van het Leids Universitair Medisch Centrum; hij kreeg de titel vorige week. BB

Deel dit bericht: