Het Clubje: 'Bij wind gaat de week overhoop'

Studenten Windsurf Vereniging Plankenkoorts

Taco van der EbV.l.n.r. Sarah Zijm, Maarten Korving, Lex Pardon en Boris Verhaagen.

Marleen van Wesel

Boris Verhaagen (20, bouwkunde aan de TU Delft): ‘Bij een beetje wind ben ik het liefst op het water.’

Lex Pardon (19, elektrotechniek aan de Haagse Hogeschool in Delft): 'Als het eindelijk goed surfweer is, gaan er bij alle Plankenkoortsleden bellen en alarmen af. Ik heb mijn week aardig overhoop gegooid om wat surfmomenten mee te pakken. Om zes uur opstaan, extra vroeg naar stage.’

Maarten Korving (20, maritieme techniek aan de Hogeschool Rotterdam): ‘Op school kijk ik voortdurend uit naar momenten waarop ik even weg kan. Mijn projectgenoten worden er gek van. Volgende week is die goede wind weer over, dan haal ik alles wel in. Wij zijn windsurfers, maar Plankenkoorts heeft ook een groep die aan golfsurfen doet. Ik ben een paar keer mee geweest.'

Pardon: ‘Ik nog niet, maar het schijnt best lachen te zijn. Golfsurfen is mooi voor als het niet waait, dan kun je toch het water op.’

Korving: ‘Kitesurfers hebben we niet. Er is ook een beetje aversie tussen windsurfers en kitesurfers. Ze surfen altijd in de weg en dan komt er ook nog eens zo’n vlieger tussendoor.’

Sarah Zijm (20, creatieve therapie aan de Hogeschool Utrecht): ‘In het begin sta je instabiel en zodra je zeil omhoog is, word je meteen weggeblazen. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, leer je best snel.’

Korving: ‘Het geeft een kick als je op je plank kunt blijven staan. Vervolgens kun je leren planeren, waarbij je over het water stuitert. Als dat lukt, ga je gewoon hard, wat ook weer een kick geeft. Je kunt op best veel niveaus dingen leren.’

Verhaagen: ‘Sarah en ik zitten in hetzelfde Furqengroepje.’

Korving: ‘Een nieuw lid noemen we een Furq. Ooit was er een eerstejaars op de rotsen geraakt. Op het zeil stond eigenlijk "Euro", maar het was zo gescheurd, dat het leek alsof er "Furq" stond.’

Pardon: ‘Zoveel mogelijk surfen, voor zo min mogelijk geld, dat is het idee van Plankenkoorts. Althans: voor een surfvereniging is ons lidmaatschap niet zo duur. Als je planken van de vereniging gebruikt, heb je geen extra kosten. Maar als je uiteindelijk een eigen plank en wetsuit aanschaft, ben je zo tweeduizend euro kwijt.’

Korving: ‘We doen ook nog andere dingen: af en toe feesten en kroegentochten. We zijn namelijk ook gewoon een studentenvereniging.’

Verhaagen: ‘In Delft, waar ik studeer, heeft Plankenkoorts ook een homespot. Ik kom eigenlijk alleen op deze locatie, aan het Valkenburgse Meer bij Leiden. Ik woon zelf ook in Leiden.’

Zijm: ‘Ik ook. Vorige week was er een borrel in Delft, voor de hele vereniging. Die was niet verplicht, maar wel de bedoeling. Verder is het redelijk vrij. Er zijn leden die alleen voor de borrels komen, anderen komen alleen om te surfen en de rest voor allebei.’

Pardon: ‘Je hebt ook mensen die vooral met mooi weer surfen. En je hebt mensen, zoals Maarten en ik, die nog lang doorgaan.’

Korving: ‘Vorig jaar heb ik voor het eerst de hele winter door gesurft. Ik had een dik pak gekocht, maar koud was het wel. Beginners zou ik dat sowieso niet aanraden.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik heb een dak nodig

Internationale studenten lijken het grootste slachtoffer te zijn van de krapte op de …

Achtergrond

Wetenschap

Mikken op middelmaat

In de race om nieuwe studenten laten universiteiten de toelatings­eisen vieren. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

English page